Segona residència i multiresidència a Catalunya. Una aproximació sociodemogràfica
López Colás, Julián (Centre d'Estudis Demogràfics)
Módenes Cabrerizo, Juan Antonio (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: Segunda residencia y multirresidencia en Catalunya. Una aproximación sociodemográfica
Títol variant: Résidence secondaire et résidence multiple en Catalogne. Une perspective sociodemographique
Títol variant: Second home and multiple residence in Catalonia. A socio-demographic perspective
Data: 2005
Resum: L'objecte del present article és aportar alguns elements que ens permetin aproximar-nos a la nova realitat dels «residents múltiples» i dels «territoris residencialment compartits». Per fer-ho, partirem de l'anàlisi de la població que posseeix un habitatge secundari a Catalunya. Per això, es realitzen uns models de regressió logística que analitzen la influència de les variables sociodemogràfiques de la població en la disposició i la localització d'una segona residència l'any 1991. El tema s'aborda per al conjunt de Catalunya per províncies des d'una perspectiva geodemogràfica. L'aproximació és geogràfica perquè estudia la influència de l'hàbitat (la grandària del municipi i la província de residència habitual). És també demogràfica perquè l'anàlisi es fa considerant variables estructurals, que són les pròpies de la demografia per a l'estudi de les poblacions: l'edat, el tipus de llar en la qual resideixen, la categoria socioeconòmica i la història migratòria dels entrevistats.
Resum: El objeto del presente artículo es aportar algunos elementos que nos permitan aproximarnos a la nueva realidad de los «residentes múltiples» y de los «territorios residencialmente compartidos», a partir del análisis de la población que posee una vivienda secundaria en Cataluña. Por ello, se realizan unos modelos de regresión logística que analizan la influencia de las variables sociodemográficas de la población en la disposición y la localización de una residencia secundaria en 1991. El tema se aborda para el conjunto de Cataluña por provincias desde una perspectiva geodemográfica. La aproximación es geográfica porque estudia la influencia del hábitat (el tamaño del municipio y la provincia de residencia habitual). Es también demográfica porque el análisis se hace considerando variables estructurales, que son las propias de la demografía para el estudio de las poblaciones: la edad, el tipo de hogar en el que residen, la categoría socioeconómica y la historia migratoria de los entrevistados.
Resum: L'objet de cet article est d'apporter quelques éléments qui permettent de mieux comprendre le nouveau phénomène des «résidents multiples» et des «territoires résidentiels partagés», à partir de l'analyse de la population qui possède une résidence secondaire en Catalogne. Dans ce but, on réalise des modèles de régression logistique qui analysent l'influence des variables sociodémographiques de la population dans la possession et la situation d'une résidence secondaire en 1991. Le sujet est abordé pour l'ensemble de la Catalogne par provinces depuis une perspective géodémographique. L'approche est géographique parce que l'influence de l'habitat (la taille du territoire municipal et la province de résidence principale) est étudié. Elles est également démographique parce que l'analyse tient compte de variables structurelles spécifiques de l'étude des populations: l'âge, le type de foyer, la catégorie socioéconomique et l'histoire migratoire des personnes interviewées.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Segona residència ; Residencia múltiple ; Població temporal ; Factors sociodemogràfics ; Vivienda secundaria ; Población temporal ; Factores sociodemográficos ; Résidence secondaire ; Résidents multiples ; Population saisonnière ; Facteurs sociodémographiques ; Second home ; Multiple residents ; Temporary population ; Sociodemograhic factors
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 46 (2005) p. 41-62, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/55382


22 p, 151.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-11-06, darrera modificació el 2022-03-17   Favorit i Compartir