El descenso de la fecundidad en el nordeste peninsular : patrones territoriales y difusión espacial
Gil-Alonso, Fernando (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: El descens de la fecunditat al nord-est peninsular : patrons territorials i difusió espacial
Títol variant: La baisse de la fécondité au nord-est de la péninsule Ibérique : modèles territoriaux et diffusion spatial
Títol variant: Fertility decline in North-eastern Spain : spatial patterns and diffusion
Data: 2000
Resum: El objetivo de este artículo es investigar algunas de las características de la transición de la fecundidad en el nordeste peninsular. Para ello se ha utilizado el censo de 1920, que es el primero que incluye una pregunta sobre el número de hijos nacidos vivos declarado por las mujeres alguna vez casadas. Esta fuente de información retrospectiva permite analizar las diferencias espaciales de fecundidad existentes a finales del siglo XIX y principios del XX. Los resultados muestran un elevado contraste entre las altas descendencias presentes en las provincias occidentales de la depresión ibérica y la baja fecundidad de las orientales, lo que demostraría la existencia de distintos patrones de fecundidad. Sin embargo, algunos indicios parecen caracterizar el valle del Ebro como una zona, no de ruptura, sino de transición entre la baja y la alta fecundidad, debido a la difusión de los comportamientos controladores desde el foco catalán.
Resum: El objectiu d'aquest article és investigar algunes de les característiques de la transició de la fecunditat en el nord-est peninsular. Per això s'ha utilitzat el cens de 1920, que és el primer que inclou una pregunta sobre el nombre de fills nascuts vius declarats per les dones alguna vegada casades. Aquesta font d'informació retrospectiva permet analitzar les diferències espacials de fecunditat que existien a finals del segle XIX i començaments del XX. Els resultats mostren un gran contrast entre les elevades descendències de les províncies occidentals de la depressió ibèrica i la baixa fecunditat de les orientals, la qual cosa demostraria l'existència de diversos patrons de fecunditat. No obstant això, alguns indicis semblen caracteritzar la vall de l'Ebre com una zona, no de ruptura, sinó de transició entre la baixa i l'alta fecunditat, a causa de la difusió de comportaments controladors des del focus català.
Resum: L'objectif de cet article est de connaître certaines caractéristiques de la transition de la fécontité au nord-est de la péninsule Ibérique. Pour cela, on a utilisé le recensement espagnol de 1920, le premier qui pose une question sur le nombre d'enfants nés vivants déclarés par les femmes mariées au moins une fois. Cette source de type rétrospectif permet d'analyserles différences spatiales de fécondité qui existaient à la fin du XIXème siècle et au début du XXème. Les résultats montrent une forte opposition entre les hautes fécondités des provinces occidentales de la dépression Ibérique et les basses fécondités des provinces orientales. Ça démontrerait l'existence de diverses modèles de fécondité. Néanmoins, quelques indices semblent caractériser la vallée de l'Èbre non pas comme une zone d'opposition, mais de transition entre la basse et la haute fécondité, dû à la difussion de comportements restrictifs à partir du foyer catalan.
Resum: The paper's main aim is to study some specific fertility transition characteristics in North-eastern Spain. The analysis is carried out with the 1920 Census, the first to include a question on the number of children ever born to ever married women. This type of restrospective question allows a spatial analysis of fertility differences in the late 19th Century and early 20th Century. Results show an important contrast between the high fertility levels of thewestern provinces of the area and the low ones existing in the eastern part, proving the presence of different fertility patterns. However, there is also evidence characterizing the Ebro river valley not as a breaking-off area but as a transition zone between high and low fertility levels, due to the diffusion of fertility control from Catalunya.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Fecundidad declarada ; Observación retrospectiva ; Censo de 1920 ; España ; Siglos XIX y XX ; Fecunditat declarada ; Observació retrospectiva ; Cens de 1920 ; Espanya ; Segles XIX i XX ; Fecondité déclarée ; Observation rétrospective ; Recensement de 1920 ; Espagne ; XIXème et XXème siècles ; Children ever born ; Retrospective observation ; 1920 Census ; Spain ; 19th and 20th Centuries
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 36 (2000) , p. 111-132, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/31716


22 p, 268.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-03-07   Favorit i Compartir