Anàlisi dels usos del sòl de la plana de l'Alt Empordà i la seva localització a través de la teledetecció : (1977-1993)
Serra Ruiz, Pere (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Pons, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Saurí i Pujol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: Análisis de los usos del suelo de la llanura del Alt Empordà y su localización a través de la teledetección : (1977-1993)
Títol variant: Analyse de l'occupation des sols dans la plaine du Alt Empordà et sa localisation par la télédétection : (1977-1993)
Títol variant: Land use analysis from the Alt Empordà plain and their location through remote sensing : (1977-1993)
Data: 2000
Resum: La plana de l'Alt Empordà (nord-est de Catalunya) presentava, en la dècada de 1970, un paisatge intensament humanitzat i diversificat, fruit de l'acció humana al llarg dels segles. L'ús de la teledetecció per a la localització dels usos del sòl de 1977 i de 1993 ens ha permès detectar i analitzar els canvis i processos esdevinguts en aquests setze anys a l'àrea d'estudi. Entre aquests destaquen la intensificació de determinats conreus herbacis, l'increment de la urbanització i la tendència a l'homogeneïtzació paisatgística. La metodologia emprada per a la classificació de les imatges digitals disponibles dels dos anys ha tingut en compte la fragmentació parcel·lària, típica del paisatge mediterrani, i la forta dinàmica temporal dels conreus herbacis, predominants a l'àrea.
Resum: La llanura del Alt Empordà (nordeste de Cataluña) presentaba, en la década de 1970, un paisaje intensamente humanizado y diversificado fruto de la acción humana en el transcurso de los siglos. El uso de la teledetección para la localización de los usos del suelo de 1977 y de 1993 nos ha permitido detectar y analizar los cambios producidos en el área de estudio. Entre éstos destacan la intensificación de determinados cultivos herbáceos, el incremento de la urbanización y la tendencia a la homogeneización paisagística. La metodología usada, para la clasificación de las imágenes digitales disponibles entre ambos años, ha tenido en cuenta la fragmentación parcelaria, típica del paisaje mediterráneo, y la fuerte dinámica temporal de los cultivos herbáceos, predominantes en el área.
Resum: La plaine du Alt Empordà (nord-est de Catalogne) montre pendant la décade de 1970 un paysage fortement humanisé et diversifié, fruit de l'activité humaine pendant des siècles. L'uti litsation de la télédétection pour la localisation de l'occupation des sols de 1977 et 1993 nous a permis de détecter et analyser les changements produits pendant ces seize années sur ce site: la intensification de certaines cultures herbacées, la croissance de l'urbanisation et la tendance a l'homogénéïsation du paysage. La metodologie utilisée pour la classification des images numériques disponibles de ces années a pris en compte la fragmentation parcellaire, typique du paysage meditérranéen, et la forte dynamique temporal des cultures herbacées, prédominants sur le territoire.
Resum: The Alt Empordà plain (north-east of Catalonia) in the 1970s presented an intensely humanized and diversified landscape as a result of human action over the centuries. The use of remote sensing for land use location of 1977 and 1993 allows us to detect and analyse the produced changes, during these years, in the study area: intensification of certain herbaceous crops, increase of urban surface and tendency to the homogenisation of the landscape. The methodology used for available digital images classification has taken into account plot fragmentation, typical of Mediterranean landscape, and the high temporal dynamics of herbaceous crops, predominant in the area.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Plana de l'Alt Empordà ; Usos del sòl ; Teledetecció ; Dinàmica del paisatge ; Llanura del Alt Empordà ; Usos del suelo ; Teledetección ; Dinámica del paisaje ; Plaine du Alt Empordà ; Occupation des sols ; Télédétection ; Dynamique du paysage ; Alt Empordà plain ; Land use ; Remote sensing ; Landscape dynamics
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 36 (2000) , p. 63-89, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/31714


27 p, 369.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (GRUMETS)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2023-06-12   Favorit i Compartir