Interculturalitat i racionalitat comunicativa a les xarxes socials online
Soriano Clemente, Jaume, 1965- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació)
Gutiérrez, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat)

Títol variant: Interculturalidad y racionalidad comunicativa en las redes sociales online
Data: 2015
Resum: L'atemptat del passat mes de gener contra el setmanari satíric francès Charlie Hebdo ens obre un munt de dubtes sobre la convivència entre cultures diverses a la Unió Europea, sobretot entre els joves migrants. La comunicació intercultural és una eina clau en aquest sentit i les xarxes socials online o SNS (Social Network Sites) intervenen decisivament en la configuració d'un nou espai públic de convivència. El 84% dels joves, europeus autòctons i europeus migrants de primera o de segona generació, usen les xarxes socials, segons Eurostat, gairebé el doble que el conjunt dels ciutadans europeus. Però l'ús que se'n fa i el tipus d'interaccions que s'hi estableixen estan lluny d'afavorir una racionalitat comunicativa propícia al diàleg, la cooperació i el compromís procomú. Domina, en canvi, l'interès per construir-se un bon personatge amb el qual entrar en l'escena d'aquest nou espai públic.
Resum: El atentado del pasado mes de enero contra el semanario satírico francés Charlie Hebdo nos abre un montón de dudas sobre la convivencia entre culturas diversas en la Unión Europea, sobre todo entre los jóvenes migrantes. La comunicación intercultural es una herramienta clave en este sentido y las redes sociales online o SNS (Social Network Sites) intervienen decisivamente en la configuración de un nuevo espacio público de convivencia. El 84% de los jóvenes, europeos autóctonos y europeos migrantes de primera o de segunda generación, usan las redes sociales, según Eurostat, casi el doble que el conjunto de los ciudadanos europeos. Pero el uso que se hace y el tipo de interacciones que se establecen están lejos de favorecer una racionalidad comunicativa propicia al diálogo, la cooperación y el compromiso procomún. Domina, en cambio, el interés por construirse un buen personaje con el que entrar en la escena de este nuevo espacio público.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Febrer 2015, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 99.3 KB

Español
3 p, 144.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2015-03-03, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir