Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/130204
Autosuficiència energètica i hídrica de la masia de Mongofra Nou
EnReKo (Grup de recerca)
Coll, Guillermo
Montoliu, Marc A.
Ramírez, Ivan
Zampaglione, Pol
Rieradevall, Joan, tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d’Enginyeria Química)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tutora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Boada, Martí, 1949- , tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Duch Cortinas, Jordi, tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 205 pag.
Resum: El projecte s’ha realitzat a la finca de Mongofra Nou, un lloc menorquí situat dintre del parc natural de s’Albufera, a 12km de la capital, Maó. Es tracta d’una finca de 208 Ha. on s’hi desenvolupen diverses activitats generadores d’alts consums energètics (elèctrics, gas i gasoil) hídrics (33% pou i 67% pluja). L’objectiu principal del projecte és arribar a l’autosuficiència energètica mitjançant la substitució d’energies no renovables per energies renovables i no contaminants. De forma paral·lela es proposa una millora de la gestió hídrica, així com un model que doni resposta a l'agroturisme. S’ha realitzat un inventari dels punts de consum energètics i hídrics de la finca i un posterior tractament de dades per determinar les millors solucions possibles per assolir els objectius sense afectar al correcte desenvolupament i confortabilitat de les activitats actuals. A més s’analitza la viabilitat d’oferir un servei d’agroturisme de cara al futur. Els resultats indiquen que el consum energètic de gasoil per abastir la calefacció és el més elevat (77%), seguit de l’elèctric (21%) i finalment el butà (2%). Aquesta seqüència, i tenint en compte l’impacte que generen, permet establir un grau de prioritats en relació amb l’ implantació de mesures correctores. Pel que fa al consum d’aigua, el punt crític de consum correspon amb el sector ramader boví (67%). Seguint l’exemple dels llocs més representatius de Menorca en l’àmbit de l’autosuficiència, es conclou que a Mongofra hi ha la possibilitat d’assolir l’autosuficiència energètica i hídrica a través de la instal·lació de plaques solars, fotovoltaiques i tèrmiques, una caldera híbrida de biomassa, una millora en la gestió de l’aigua i l'aplicació de mesures d'eficiència.
Resum: El proyecto se ha realizado en la finca de Mongofra Nou, un “lloc” menorquín situado dentro del parque natural de S’albufera, a 12km de la capital, Mahón. Se trata de una finca de 208 Ha. donde se desarrollan diversas actividades generadoras de altos consumos energéticos (eléctricos, gas y gasoil) e hídricos (33% pozo y 67% lluvia). El objetivo principal del proyecto es llegar a la autosuficiencia energética mediante la substitución de energías no renovables por otras renovables y no contaminantes. De forma paralela se propone una mejora de la gestión hídrica, así como un modelo que da respuesta al agroturismo. Se ha realizado un inventario de los puntos de consumo energéticos e hídricos de la finca, y un posterior tratamiento de datos para determinar las mejores soluciones posibles para alcanzar los objetivos sin afectar al correcto desarrollo y confortabilidad de les actividades actuales. Además, se analiza la viabilidad de ofrecer un servicio de agroturismo de cara al futuro. Los resultados indican que el consumo energético de gasóleo para abastecer la calefacción es el más elevado (77%), seguido de l’eléctrico (21%) y finalmente el butano (2%). Esta secuencia, y teniendo en cuenta el impacto que generan, permiten establecer un grado de prioridades en relación a la implantación de medidas correctoras. En referencia al consumo de agua, el punto crítico de consumo corresponde con el sector ganadero bobino (67%). Siguiendo el ejemplo de los “llocs” más representativos de Menorca, se concluye que en Mongofra existe la posibilidad de lograr la autosuficiencia energética e hídrica mediante la instalación de placas solares, fotovoltaicas i térmicas, una caldera híbrida de biomasa, una mejora en la gestión del agua y la aplicación de medidas de eficiencia.
Resum: The project was developed in an estate called Mongofra Nou, which is a traditional farmhouse located in S’Albufera des Grau, a natural park 12 km far from the capital of Menorca, Maó. There are big tracts of land in the property, 208 Ha. where different activities that generate high levels of energy (electricity, gas and gasoil) and water consumption are performed (67% rain water and 33% well). The main aim of the project is to achieve the energy self-sufficiency through the substitution of non-renewable energies for others that are renewable and clean. In the same way, we propose a better water management and also a model capable to maintain the agritourism. An inventory of the energy and water consumption points was carried out. The subsequent data treatment determined which are the best solutions to reach the objective without impacting the correct performance and comfort of the present and future activities. Furthermore, the viability to offer a future service of agritourism is analyzed. The results show that the energy consumption of gasoil, which supplies the heating, is the highest being the 77%, followed by the electric consume, 21% and finally the butane with the 2%. This sequence, bearing in mind the impact they generate, allows establishing a degree priority in relation with the implantation of improvement proposals. Having a regard on water consumes, the critical point is the consume which corresponds to the livestock (67%). Following the examples of the most representative places in Menorca in the self-sufficiency scope, it can be concluded that in Mongofra Nou there exists the chance of reaching it trough the setting up of solar panels, photovoltaic and thermal, a biomass hybrid boiler, a water management improvement and the implementation of efficiency measures.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Ciències Ambientals [959]
Document: bachelorThesis ; Text
Matèria: Autosuficiència energètica ; Agroturisme ; Eficiència energètica ; Energies renovables ; Menorca (Illes Balears) ; Gestió de l'aigua ; Parc natural de s’AlbuferaMemòria
205 p, 7.0 MB

Annex
76 p, 4.5 MB

Article
15 p, 593.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2015-03-05, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir