Google Scholar: cites
Caracterització i procedència de les matèries primeres lítiques del sepulcre col·lectiu de Forat de Conqueta
Pizarro, Jezabel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria)
Mora Torcal, Rafael (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria)
Benito-Calvo, Alfonso (Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH))

Títol variant: Characterization and origin of lithic raw materials from the collective grave of Forat de Conqueta
Títol variant: Caracterización y procedencia de las materias primas líticas del sepulcro colectivo de Forat de Conqueta
Data: 2010
Resum: La caracterització de primeres matèries lítiques i la determinació de les àrees de procedència han permès avaluar les estratègies de captació i gestió dels recursos lítics que es van utilitzar al Forat de Conqueta. La caracterització dels materials ha estat realitzada a partir de caràcters macroscòpics. La primera matèria amb un índex més elevat de representativitat és el sílex, seguida de les dolerites. Els resultats obtinguts mostren dues estratègies diferents de captació que corresponen als dos moments d'us de la cavitat. D'una banda, el registre del nivell 1/2 correspondria a una estratègia de captació local i expeditiva. De l'altra, el registre del nivell 3 presenta una aportació de matèria al·lòctona superior a la local.
Resum: La caracterización de materias primas líticas y la determinación de las aéreas de procedencia han permitido evaluar las estrategias de captación y gestión de recursos líticos utilizadas en Forat de Conqueta. La caracterización de los materiales ha sido realizada a partir de características macroscópicas, siendo el sílex el material con una representatividad más elevada, seguida por las doleritas. Los resultados obtenidos muestran dos estrategias de captación que corresponden a los dos momentos de uso de la cavidad. Por un lado, el registro del nivel 1/2 correspondería a una estrategia de captación local y expeditiva. Por el otro, el nivel 3 presenta una aportación de materia alóctona superior a la local.
Resum: The characterization of lithic raw materials and the determination of the areas of its origin, have allowed evaluating the strategies used to capture and management of lithic resources that are used to Forat de Conqueta. The characterization of the materials was done from macroscopic characters. The raw material with a higher index of representation is the flint followed by dolerite. The results show two different recruitment strategies that correspond to two times of use of the cavity. On one hand, the log level 1/2 corresponds to a strategy of local and expeditiously recruitment. On the other hand, level 3 shows a contribution of allochthonous input higher than the local one.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Primeres matèries ; Recursos abiòtics ; Estratègies de captació, sílex ; Forat de conqueta ; Materias primas ; Recursos abióticos ; Estrategias de captación ; Sílex ; Raw materials ; Abiotic resources ; Recruitment strategies ; Flint
Publicat a: Treballs d'arqueologia, Vol. 16 (2010) , p. 71-79 (Articles) , ISSN 2339-6490

Adreça original: https://revistes.uab.cat/treballsarqueologia/article/view/v16-pizarro-mora-benito-calvo
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/TreballsArqueologia/article/view/286916
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/TreballsArqueologia/article/view/v16-pizarro-mora-benito-calvo
DOI: 10.5565/rev/tda.30


10 p, 574.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Treballs d'arqueologia
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-03-23, darrera modificació el 2022-12-13



   Favorit i Compartir