¿Qué debe hacer la escuela con las culturas familiares del alumnado inmigrante?
Barquín, Amelia (Mondragon Unibertsitatea)

Títol variant: Què ha de fer l’escola amb les cultures familiars de l’alumnat immigrant?
Títol variant: What should schools do about the family cultures of their immigrant students?
Data: 2015
Resum: La denominada educación intercultural sigue constituyendo un reto en la actualidad. En este artículo haremos una reflexión sobre un aspecto concreto del enfoque intercultural en la práctica escolar: cómo trata la escuela las culturas familiares del alumnado inmigrante. Se trata de un terreno sobre el que una buena parte del profesorado en activo se plantea muchas preguntas al tiempo que lo señala como difícil de gestionar en la cotidianeidad del aula. Expondremos cuáles son los comentarios y dudas fundamentales que surgen al respecto en las sesiones de formación inicial y continua del profesorado y explicaremos con qué instrumentos se pueden abordar para promover la reflexión y el autoanálisis y para impulsar una práctica más inclusiva y menos folklorista. Todo ello teniendo en cuenta algunas críticas de peso que se han realizado desde diversos ámbitos a determinadas actividades que se autodenominan «interculturales», en las que, casi siempre de manera involuntaria, se remarca la etnicidad y la «otredad» de las familias inmigrantes.
Resum: La denominada educació intercultural continua constituint un repte a l’actualitat. En aquest article farem una reflexió sobre un aspecte concret de l’enfocament intercultural a la pràctica escolar: com tracta l’escola les cultures familiars de l’alumnat immigrant. Es tracta d’un terreny sobre el qual una bona part del professorat en actiu es planteja moltes preguntes al mateix temps que el senyala com un element difícil de gestionar en el dia a dia de l’aula. Exposarem quins són els comentaris i els dubtes fonamentals que sorgeixen sobre aquest tema a les sessions de formació inicial i contínua del professorat i explicarem amb quins instruments es poden tractar per promoure la reflexió i l’autoanàlisi i per impulsar una pràctica més inclusiva i menys folklorista. Tot això tenint en compte algunes crítiques de pes que s’han fet des de diversos àmbits a determinades activitats que s’autodenominen «interculturals», en les quals, quasi sempre de manera involuntària, es remarca l’etnicitat i l’«alteritat» de les famílies immigrants.
Resum: The so-called Intercultural Education remains a challenge today. The purpose of this paper is to examine a particular aspect of the intercultural approach in daily school practice, namely how schools handle immigrant students’ family cultures; an issue of concern to a great number of school teachers. Besides the most ordinary questions, teachers find it rather difficult to implement such policies within the classroom. This paper addresses the fundamental questions that arise in on-going training sessions with teachers as well as providing some tools that we, as intercultural trainers, think important to encourage reflection and self-analysis, while promoting a more inclusive praxis rather than a folkloric one. Relevant critical approaches from different fields that have examined some of these self-named ‘intercultural’ activities have been taken into consideration, especially those activities that unintentionally mark the ethnicity and ‘otherness’ of immigrant families.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Educació intercultural ; Cultura familiar ; Formació del professorat ; Intercultural education ; Family culture ; Teacher training ; Educación intercultural ; Formación del profesorado
Publicat a: Educar, Vol. 51 Núm. 2 (2015) , p. 443-464 (Puntos de vista) , ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/Educar/article/view/295243
Adreça original: http://educar.uab.cat/article/view/v51-n2-barquin
DOI: 10.5565/rev/educar.671


22 p, 393.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-07-02, darrera modificació el 2017-10-31   Favorit i Compartir