Hacia una deconstrucción de la discriminación y el racismo discursivo referente a la cultura mapuche en la prensa chilena de mayor lectura
Sáez Gallardo, Julio
Browne Sartori, Rodrigo, dir. (Universidad Austral de Chile)
Velázquez García-Talavera, Teresa, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
Descripció: 1 recurs electrònic (297 p.)
Resum: Resumen En gran medida los medios masivos de comunicación contribuyen a la construcción del racismo mediante la creación y transmisión de una ideología determinada en los textos periodísticos referidos a las minorías étnicas. Por ello, la intención de este trabajo es comprender- tomando al Análisis Crítico del Discurso (ACD) y la Semiótica Visual como herramientas teórico-metodológicas- las representaciones que hicieron de los mapuche- los diarios "El Mercurio" y "La Cuarta"-periódicos de mayor lectura en Chile- a partir de la huelga de hambre de presos mapuches en el sur de Chile ocurrida el año 2010. El trabajo está centrado en el análisis del componente visual y verbal usados en un corpus de noticias para la representación de los mapuche.
Resum: To a large extent mass media has contributed to the construction of racism through the creation and transmission of a particular ideology found in newspaper articles relating to ethnic minorities. Therefore, the intention of this paper is to understand, using the Critical Discourse Analysis (CDA) and the Visual Semiotics as methodological tools, those representations made of the mapuche people from newspapers of greater circulation in Chile such as "El Mercurio" and "La Cuarta", beginning with the hunger strike of the Mapuche prisoners that occurred in southern Chile in 2010. This paper is focused on an analysis of verbal and visual components used from a compilation of articles in representation of the Mapuche.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació, 2015
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Castellà.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Matèria: Premsa i discurs ; Prensa y discurso ; Press and discourse ; Anàlisi crítica del discurs ; Análisis crítico del discurso ; Critical discourse analysis
ISBN: 9788449054808

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/10803/305108


297 p, 7.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Laboratori de Prospectiva i Recerca en Comunicació, Cultura i Cooperació (LAPREC)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2015-08-31, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir