La descentralización de la negociación colectiva a nivel de empresa
Puertas Fernández, Sergio
Solà Monells, Xavier, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Data: 2015
Descripció: 88 pag.
Resum: La reforma laboral operada por el RDL 3/2012, encuentra en la nueva regulación del descuelgue (art. 82. 3 TRLET) y de la prioridad aplicativa del convenio de empresa (art. 84. 2 TRLET) los mecanismos necesarios para hacer efectiva la descentralización de la negociación colectiva, por los cuales la unidad de negociación en la empresa se postula como el ámbito de referencia para la determinación de las condiciones de trabajo. En este caso, y a debida cuenta de que los mecanismos descentralizadores producen resultados a medio y largo plazo, el propósito del presente estudio se ha centrado en efectuar un primer balance de sus efectos sobre las condiciones de trabajo y el sistema de negociación colectiva, en vinculación con la significación del término flexiguridad y la finalidad de las políticas comunitarias en materia de crecimiento económico. Es por ello que el análisis se ha centrado principalmente en atender al ámbito material descentralizado, analizando comparativamente las materias concurrentes listadas en ambos preceptos, y en la configuración de las unidades de negociación en la empresa en relación a la estructura de nuestro tejido empresarial. Por tanto, se trata de un estudio jurídico sobre la panorámica de un fenómeno que, si bien su configuración ha contribuido a contener la destrucción de empleo en un contexto de grave crisis económica, e incluso a un tímido crecimiento de éste en los últimos meses, por el contrario, no parece que este empleo sea mayor y de mejor calidad.
Resum: La reforma laboral operada pel RDL 3/2012, troba a la nova regulació del despenjament (art. 82. 3 TRLET) i de la prioritat d'aplicació del conveni d'empresa (art. 84. 2 TRLET) els mecanismes necessaris per fer efectiva la descentralització de la negociació col·lectiva, pels quals la unitat de negociació a l'empresa es postula com l'àmbit de referència per a la determinació de les condicions de treball. En aquest cas, i a deguda compte de que els mecanismes descentralitzadors produeixen resultats a mig i llar termini, el propòsit del present estudi s'ha centrar en efectuar un primer balanç dels seus efectes sobre les condiciones de treball i el sistema de negociació col·lectiva, en vinculació amb la significació del terme flexiguretat i la finalitat de les polítiques comunitàries en matèria de creixement econòmic. Es per això, que l'anàlisi s'ha centrat principalment en atendre l'àmbit material descentralitzat, analitzant comparativament les matèries concurrents llistades en ambdós preceptes, i la configuració de les unitats de negociació a l'empresa en relació a l'estructura del nostre teixit empresarial. Per tant, es tracta d'un estudi jurídic sobre la panoràmica d'un fenomen que, si bé la seva configuració ha contribuït a contenir la destrucció de l'ocupació en un context de greu crisi econòmica, i fins i tot a un tímid creixement d'aquest en els darrers mesos, per contra, no sembla que aquesta ocupació sigui major i de millor qualitat.
Resum: The labor reform operated by RDL 3/2012, has found at its new regulation about the disapply agreement (art. 82. 3 TRLET) and at the priority application of company agreement (art. 84. 2 TRLET) the required mechanisms to make effective the structure's decentralization of collective bargaining, whereby the bargaining unit in the company is postulated as the referent area to determinate the working conditions. In this case, considering that decentralization mechanisms produce results in the medium and long term, the aim of this study has focused on making an initial assessment of its effects on working conditions and collective bargaining system, in connection with the meaning of the flexicurity term and the European policies purpose for economic growth. That's why the discussion has focused about the decentralized topic area, analyzing comparatively the concurrent topics listed in both articles, and the configuration of bargaining units in the company connected with the structure of our enterprises. Therefore, it's a legal study about the panoramic overview of a phenomenon which, although its configuration has helped to contain the employment destruction in a several economic crisis context, and even a short growth of this in recent months, on the other hand, it not seems that this employment become higher and better in quality terms.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Relacions laborals [2500258]
Pla d'estudis: Grau en Relacions Laborals [806]
Document: Treball de recerca ; Treball final de grau ; Text
Matèria: Negociacions col·lectives de treball ; Aspectes legals ; Espanya ; Reforma laboral ; Descentralització ; Negociació col·lectiva ; Despenjament ; Prioritat d'aplicació ; Flexiguretat ; Descentralización ; Negociación colectiva ; Descuelgue ; Prioridad aplicativa ; Flexiguridad ; Labor reform ; Decentralization ; Collective bargaining ; Disapply agreement ; Priority application ; Flexicurity



90 p, 724.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Dret. TFG

 Registre creat el 2015-11-16, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir