Mètodes i ciències humanes
Fullat, Octavi 1928- (Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació)

Data: 2003
Resum: L’autor recorre els procesos històrics en què els humans han cercat el sentit del conèixer i la comunicación del seu conèixer a través de l’expressió fonamentada en la paraula. Epistemologia és un terme confrontat a l’ús comú de ciencia i obert a l’hermenèutica més enllà de l’anomenada filosofía de la ciencia. L’objectivitat de les condicions subjectives del pensament ve comentat abastament. El coneixemen i el seu relligament als procesos humans esdevinguts experiencia histórica es posen en relleu, però no es relativitzen pas. Simplement s’accepta la contingencia com a consubstancial a la nostra manera d’accedir al coneixement. Per aquí des de la teoría del Caos, fins a la necessitat d’obertura al símbol i a l’eros. D’aquí el transcendir un aprendre sense compromís. I una obertura al teleon, a l’entelèquia com a teleología inserida en aquest món que estimula els afanys del saber.
Resum: El autor recorre los procesos históricos en los que los seres humanos han buscado el sentido del conocer, y la comunicación de su conocimiento por medio de una expresión fundada en la palabra. Epistemologia es un termino confrontado con el uso común de "ciencia" y abierto a la hermenéutica más allá de la denominada Filosofia de la ciencia. La objetividad de las condiciones subjetivas del pensamiento es abordada en un extenso comentario. El conocimiento y su yuxtaposición a los procesos humanos devenidos experiencia histórica son puestos de relieve pero no relativizados. Simplemente se acepta la contingencia como consubstancial a nuestra manera de acceder al conocimiento. Por esta via se avanza desde la teoria del Caos hasta la necesidad de apertura al simbolo y al Eros. Y, a continuación, se postula la voluntad de trascender un aprendizaje carente de compromiso; y una apertura al teleon, a la entelequia como teleologia inserida en este mundo que estimula los afanes del saber.
Resum: L'auteur parcourre les proces historiques dans lesquels l'etre humain a cherché le sens de la connaissance aussi que la communication de cette connaissance i travers de l'expression fondée sur les mots. Épistémologie est un terme confronté a l'usage commun de la science et ouvert a l'herméneutique, plus loin de ce qu'on appelle la philosophie de la science. L'objectivité des conditions subjectives du penser y est largement commentée. La connaissance et sa liaison avec les proces de l'être humaine qui sont devenus expériences historiques sont mis en relief, mais ils ne sont pas relativisés. Simplement, on accepte la contingence comme quelque chose de consubstantiel i notre façon d'arriver á la connaissance. En ce cas la, de la théorie du Chaos jusqu'au besoin d'ouverture au symbole et au Eros. C'est pour cela qu'on transcende un apprentissage sans de compromis, aussi qu'une ouverture au téléon et a l'entéléchie comme téléologie insérée dans un monde qui encourage la soif de savoir.
Resum: The author revises the historical processes through which human beings have looked for the sense of knowing and the communication of their knowledge through expression based on words. Epistemology is a term confronted to the common use of science and open to hermeneutics beyond the so-called philosophy of science. The objectivity of the subjective conditions of thinking is commented in detail. Knowledge and its links to human processes, as they become historical experience, are depicted, but not diminished. Contingency is simply accepted as consubstantial to our way to accedc to knowledge. In this way, from the theory of Chaos to the need to open to symbol and eros. From this point, to transcend learning without commitment. And an openness to teleon, to the entelechy as tcleology inserted in this world that encourages the drive to learn.
Drets: Tots els drets reservats
Llengua: Català
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Publicat a: Aloma, Núm. 12 (2003) , p. 15-36, ISSN 1138-3194

Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/Aloma/article/view/96993


22 p, 522.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2016-01-12, darrera modificació el 2017-10-14   Favorit i Compartir