Web of Science: 8 cites, Scopus: 8 cites, Google Scholar: cites
Propuesta metodológica para la evaluación de la vulnerabilidad social en poblaciones afectadas por el peligro de inundación : el caso de Águilas (Murcia, sureste ibérico)
Pérez-Morales, Alfredo (Universidad de Murcia)
Navarro Hervás, Francisca (Universidad de Murcia)
Álvarez Rogel, Yolanda (Universidad de Murcia)

Títol variant: Proposta metodològica per a l'avaluació de la vulnerabilitat social en poblacions afectades pel perill d'inundació : el cas d'Águilas (Múrcia, sud-est ibèric)
Títol variant: A methodological proposal for assessing social vulnerability in populations affected by the risk of flooding : the case of Águilas, Murcia, in the southeast Iberian peninsula
Títol variant: Proposition méthodologique pour l'évaluation de la vulnérabilité sociale des populations affectées par des risques d'inondation : le cas d'Águilas (Murcie, sud-est ibérique)
Data: 2016
Resum: En esta investigación se realiza una valoración de la vulnerabilidad social del riesgo de inundación por avenida mediante la construcción de un índice en una población del litoral murciano. Para ello se tuvieron en cuenta los principales indicadores socioeconómicos y sociodemográficos disponibles en el INE (Instituto Nacional de Estadística). Mediante la aplicación de un análisis multivariante sobre los indicadores elegidos, se redujo el número de variables y se hallaron los factores intervinientes ocultos. De la combinación de estos con el resultado de una encuesta de percepción previa, se obtuvo el valor final de vulnerabilidad social mejorando el número de dimensiones que se suelen considerar en la construcción de dichos índices. Con los resultados se elaboró una cartografía a nivel de sección censal, a fin de identificar aquellos sectores que, por su condición social evaluada mediante el índice, son susceptibles de experimentar un mayor impacto por inundación.
Resum: En aquesta recerca es duu a terme una valoració de la vulnerabilitat social del risc de patir una inundació per avinguda mitjançant la construcció d'un índex en una població del litoral murcià. Amb aquesta finalitat es van tenir en compte els indicadors socioeconòmics i sociodemogràfics principals disponibles per part de l'INE (Instituto Nacional de Estadística) els quals caracteritzen l'àmbit d'estudi. Mitjançant l'aplicació d'una anàlisi multivariant sobre els indicadors seleccionats es va reduir el nombre de variables i es van acotar els factors que hi intervenen de manera oculta. De la combinació d'aquests amb el resultat d'una enquesta de percepció realitzada prèviament, es va obtenir el valor final de la vulnerabilitat social, amb la qual cosa es va millorar el nombre de dimensions que se solen considerar en la construcció d'aquests índexs. En darrer terme, es va elaborar una cartografia per seccions censals a fi i efecte d'identificar aquells sectors que, atesa la seva condició social avaluada mitjançant l'índex en qüestió, són susceptibles d'experimentar un impacte major per episodis d'inundació.
Resum: Dans cette recherche, nous avons effectuée une évaluation de la vulnérabilité sociale du risque d'inondation par crue en construisant un indice dans un village de la côte de Murcie. A cet effet, nous avons tenu compte les principaux indicateurs démographiques et socio-économiques disponibles à partir de l'INE (Institut National de la Statistique) qui caractérisent la zone d'étude. En appliquant une analyse multivariante des indicateurs sélectionnés, nous réduit le nombre de variables et rendu manifeste l'intervention de facteurs occultes. La combinaison de ces derniers avec les résultats d'une enquête de perception menée précédemment nous a permis d'obtenir la valeur finale de la vulnérabilité sociale en améliorant le nombre de dimensions qui sont habituellement considérées dans la construction de ces indices. Enfin nous avons élaboré une cartographie au niveau des secteurs de recensement afin d'identifier les secteurs qui, compte tenu de leur statut social évalué à l'aide de l'indice en question, sont susceptibles d'éprouver un plus grand impact lors d'épisodes d'inondation.
Resum: This paper assesses social vulnerability associated with flooding in a coastal population of Murcia by building an index. The main socio-economic and demographic indicators are taken into account in the data sources. A factor analysis was performed on the selected indicators to infer and reduce the number of variables involved. To obtain the social vulnerability index, the indicators were combined with the results of a previously administered perception survey, thus improving the number of dimensions usually considered in the construction of these indices. Finally, social vulnerability was mapped on a census tract level to identify sectors that are likely to be affected by flooding and their degree of social vulnerability.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Vulnerabilidad ; Social ; Riesgo ; Inundación ; Evaluación ; Vulnerabilitat ; Risc ; Inundació ; Avaluació ; Vulnérabilité ; Sociale ; Risque ; Inondation ; Évaluation ; Vulnerability ; Risk ; Flooding ; Assessment
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 62, Núm. 1 (gener-abril 2016) , p. 133-159 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v62-n1-perez-navarro-alvarez
DOI: 10.5565/rev/dag.242


27 p, 1.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-01-29, darrera modificació el 2022-06-08



   Favorit i Compartir