La influència anglosaxona en l'evolució dels estudis de vegetació als Països Catalans (1935-1987)
Pons, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: La infuencia anglosajona en la evolución de los estudios de vegetación en los Paises Catalanes (1935-1987)
Títol variant: L'infuence anglo-saxonne en l'evolution des études de vegetation aux Pays Catalans(1935-1387)
Títol variant: English-speaking infuence on the evolution of vegetation studies in the Catalan Countries (1935-1987)
Data: 1997
Resum: Aquest article mostra, a través de l'anàlisi bibliomètrica de 258 publicacions, la influència anglosaxona en els estudis de vegetació als Països Catalans en el període 1935-1987, alhora que permet fer palesa la importància d'altres fenòmens, com l'aparició i l'espectacular augment de les publicacions en llengua catalana després de la dictadura franquista. També se suggereixen alguns paral·lelismes d 'aquesta influència amb l'exercida en la geografia catalana i espanyola. Entre els aspectes evidenciats trobem l'augment del nombre de treballs, l'inici de la publicació en llengua anglesa (i pràctica desaparició de la francesa), L'aparició i el fort augment dels estudis de funcionalisme i la tímida aparició dels metodològics. També es destaquen la introducció de mètodes quantitatius d'anàlisi de dades, l'èmfasi en els processos i el funcionalisme més que en la descripció, i la introducció d'elements fonamentals de debat, com ara la discussió sobre la natura contínua o discreta de les formacions vegetals.
Resum: Este artículo muestra, a través del análisis bibliométrico de 258 publicaciones, la influencia anglosajona en los estudios de vegetación en los Países Catalanes en el período 1935-1987, a la vez que permite hacer patente la importancia de otros fenómenos, como la aparición y el espectacular aumento de las publicaciones en lengua catalana después de la dictadura franquista. También se sugieren algunos paralelismos de esta influencia con la ejercida en la geografía catalana y española. Entre los aspectos evidenciados encontramos el aumento del número de trabajos, el inicio de la publicación en lengua inglesa (y práctica desaparición de la francesa), la aparición y el fuerte aumento de los estudios de funcionalismo y la tímida aparición de los metodológicos. También se destacan la introducción de métodos cuantitativos de análisis de datos, el énfasis en los procesos y el funcionalismo más que en la descripción, y la introducción de elementos fundamentales de debate, como la discusión sobre la naturaleza continua o discreta de las formaciones vegetales.
Resum: Cet article montre, en utilisant une analyse bibliometrique de 258 references, l'influence anglo-saxonne dans les études de végétation aux Pays Catalans entre les anées 1935 et 1987. Nous suggérons quelques parallelismes de cette influence avec cette sur la géographie catalane et espagnole. Entre les aspects les plus importants, le texte montre un increment du numero de publications, le commencement de l'utilisation de l'anglais comme langue étrangere (et la practique disparition du français), l'apparition et forte puissance des études de fonctionalisme et le discret r61e des études methodologiques. L'article détache aussi l'introduction des méthodes quantitatives pour l'analyse des donées, l'emphase en les processes et fonctionalisme par opposition aux simples descriptions, et l'introduction d'elements importantes, comme la nature, continue ou discrete, de la végétation. Finalement, le travail montre aussi l'importance d'autres facteurs dans ce periode, comme le commencement et forte increment des publications en catalan après la dictature franquiste.
Resum: Through a bibliometric analysis of 258 references, this paper shows the influence of Englishspeakers on vegetation studies in the Catalan Countries between 1935 and 1987. Some parallelisms between this influence and that on Catalan and Spanish geography are suggested. The most significant aspects pointed out include: the increasing number of publications; the beginning of the use of English as a foreign language (linked to the virtual disappearance of French); the appearance and noteworthy increase in the number of functionalism studies and the weak role played by methodological ones. Attention is also drawn to the introduction of quantitative methods for data analysis, the emphasis on studies of processes and functionalism in detriment of descriptive contributions, and the introduction of key issues of debate, such as the continuous or discrete nature of vegetation. Finally, the article provides evidence of the importance of other factors in this period, such as the start and dramatic increase in the number of works published in Catalan after the disappearance of the Franco regime.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Estudis de vegetació ; Països Catalans ; Anglosaxó ; Història de la ciència ; Estudios de vegetación ; Paises Catalanes ; Anglosajón ; Historia de la ciencia ; Études de vegetation ; Pays Catalans ; Anglo-saxon ; Histoire de la science ; Vegetation studies ; Catalan Countries ; History of science
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 30 (1997) p. 161-176, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41781


16 p, 473.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (GRUMETS)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-01-23, darrera modificació el 2023-06-12



   Favorit i Compartir