Web of Science: 2 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
El olivar jiennense en los levantamientos topográficos del Instituto Geográfico y Estadístico (1874-1883)
Moya García, Egidio (Universidad de Jaén. Departamento de Antropología, Geografía e Historia)
Cuesta Aguilar, Mª José (Universidad de Jaén. Departamento de Antropología, Geografía e Historia)
Sánchez Martínez, José Domingo (Universidad de Jaén. Departamento de Antropología, Geografía e Historia)

Títol variant: L'oliverar de la província de Jaén en els aixecaments topogràfics de l'Instituto Geográfico y Estadístico (1874-1883)
Títol variant: Olive groves in the province of Jaen in topographical surveys of the Instituto Geográfico y Estadístico (1874-1883)
Títol variant: L'olivier dans la province de Jaén dans les levés topographiques de l'Instituto Geográfico y Estadístico (1874-1883)
Data: 2016
Resum: La provincia de Jaén es conocida por la gran extensión que ocupa el olivar y la importancia de su producción oleícola a escala mundial. Sin embargo, esta situación de monocultivo no se generaliza hasta finales del siglo XX, y es en el XIX cuando se dan los primeros pasos decisivos para su expansión. Una situación que se enmarca en el incremento del espacio cultivado, debido al crecimiento poblacional, y apoyado en el asentamiento de la sociedad burguesa y el triunfo de los postulados fisiocráticos. En este trabajo se avanza en el análisis de ese incremento desde un punto de vista territorial, a partir de la reconstrucción detallada de la localización de este cultivo a finales de dicha centuria. Para ello se han utilizado los levantamientos topográficos realizados por el Instituto Geográfico y Estadístico, una fuente especialmente interesante por su gran precisión y fiabilidad.
Resum: La província de Jaén és coneguda per la gran extensió que hi ocupa l'oliverar i la importància de la seva producció d'oliva a tot el món. Tanmateix, aquesta situació de monocultiu no es generalitza fins a finals del segle XX i fins al segle XIX no es fan els passos decisius per expandir-lo. Una situació que s'emmarca en l'increment de l'espai cultivat, a causa del creixement de la població, i basat en l'assentament de la societat burgesa i el triomf dels postulats fisiocràtics. En aquest treball s'avança en l'anàlisi de l'augment esmentat des del punt de vista territorial, a partir de la reconstrucció detallada de la localització d'aquest cultiu a finals de la centúria esmentada. Per tot això, s'han utilitzat els aixecaments topogràfics realitzats per l'Instituto Geográfico y Estadístico, ja que es tracta d'una font interessant per la seva precisió i fiabilitat.
Resum: La province de Jaén est connue pour la grande étendue couverte d'oliveraies et pour l'importance de sa production d'huile d'olive à l'échelle mondiale. Cependant, cette situation de monoculture ne s'est généralisée qu'à la fin du xxe siècle et c'est au xixe siècle qu'on eu lieu les premières étapes décisives pour son expansion. Cette situation se produit dans le cadre de l'augmentation de la superface cultivée, en raison de la croissance de la population, et elle s'appuie sur la création de la société bourgeoise et le triomphe de les postulats physiocratiques. Ce travail progresse dans l'analyse de cette augmentation d'un point de vue territorial, à partir de la reconstitution minutieuse de l'emplacement de cette culture à la fin de ce siècle. La source utilisée consiste en des levés topographiques réalisés par l'Instituto Geográfico y Estadístico, source intéressante de par leur précision et leur fiabilité.
Resum: The province of Jaen is known worldwide for its extensive olive growing areas and the importance of its olive oil production. However, the first, decisive steps for the expansion of this monoculture did not occur until the 19th century and would not become widespread until the late 20th century when the cultivated area increased due to population growth and was supported by the establishment of a bourgeois society and the triumph of the physiocratic postulates. This paper contributes to the analysis of this increase from a territorial viewpoint based on a detailed reconstruction of the location of olive crops at the end of this century. To do so, we have used the topographical surveys of the Instituto Geográfico y Estadístico; an interesting source for their precision and reliability.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Geografía histórica ; Paisaje agrario ; Olivar ; Provincia de Jaén ; Geografia històrica ; Paisatge agrari ; Oliverar ; Província de Jaén ; Géographie historique ; Paysage agricole ; Olivier ; Province de Jaén ; Historical geography ; Agricultural landscape ; Olive grove ; Province of Jaen
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 62, Núm. 2 (maig-agost 2016) , p. 373-402 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v62-n2-moya-cuesta-sanchez
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/308754
DOI: 10.5565/rev/dag.313


30 p, 10.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-05-04, darrera modificació el 2022-07-30



   Favorit i Compartir