El juego del mahjong en Occidente. Notas para el análisis de su evolución histórica: el caso de Valencia
Sánchez Beltrán, Juan Pablo

Data: 2006
Resum: El mahjong es un juego de mesa de origen chino cuya expansión por occidente se produce en los años 20. Aunque su juego fue una moda pasajera, que desapareció con la Guerra Civil, en las ciudades de Valencia y Barcelona se siguió jugando durante gran parte del siglo XX, y tuvo un periodo de gran auge durante las décadas de los 50 y de los 60, para caer progresivamente en el olvido, debido a causas intrínsecas al propio juego y causas extrínsecas como la expansión de la TV en los años 60 y los videojuegos en los 80. El presente trabajo analiza la evolución de la práctica del juego del mahjong en la ciudad de Valencia a partir de los testimonios orales que se conservan.
Resum: El mahjong és un joc de taula d'origen xinés, que es va difondre per occident als anys 20. Encara que va ser una moda passagera, que va desaparéixer amb la Guerra Civil, en algunes ciutats com València i Barcelona es va jugar durant gran part del segle XX, i va tindre un periode d'esplendor a les dècades dels 50 i 60, per a caure progressivament en l'oblit, bé per causes intrínseques al propi joc, o bé per causes externes como són l'expansió de la TV als anys 60 i dels videojocs als 80. El present treball analitza l'evolució de la pràctica del joc del mahjong a la ciutat de València, a partir dels testimonis orals que encara es conserven.
Resum: The game of mahjong is a Chinese social game whose expansion by the West takes place in 20's. Although his game was fashion fleeting, that disappeared with the Spanish Civil War, in some cities as in Valencia and Barcelona it were continued playing during great part of century XX, and rich a popularitymaxim during the decades of the 50's and the 60's. They popularity fall progressively, for internals causes to the own game and other externals causes like expansión the spanish TV in 60's and videogames in 80's. The present work analyzes the evolution of the practice of the mahjonggame in the city of Valencia, from the oral testimonies that are conserved.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Costumbres ; Tradiciones ; Folclore ; Juegos de sociedad ; Juegos chinos ; Mahjong ; Mah-jong ; Costums ; Tradicions ; Folklore ; Jocs de societat ; Jocs xinesos ; Customs ; Traditions ; Folk ; Party games ; Chinese games
Publicat a: HMiC, N. 4 (2006) p. 113-124, ISSN 1696-4403

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/HMiC/article/view/53278


12 p, 259.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2007-01-26, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir