Cuina, teatre i modernitat. Barcelona, 1888-1919
Saumell i Olivella, Eva (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Catalana)

Títol variant: Cocina, teatro y modernidad. Barcelona, 1888-1919
Títol variant: Cooking, Theatre and Modernity. Barcelona, 1888-1919
Data: 2016
Resum: D'entre les novetats que la Barcelona del tombant del segle XIX al XX va absorbir del continent europeu i d'ultramar, aquesta tesi doctoral estudia la cuina, i ho fa, sobretot, a través de l'anàlisi de la literatura dramàtica de Santiago Rusiñol. Ell, com altres escriptors coetanis, va deixar testimoni dels canvis en els costums culinaris de les classes benestants, les quals, en ple procés de modernització, van deixar de banda els plats tradicionals per passar a consumir les menges d'origen estranger que oferien els restaurants de luxe de la metròpolis, ubicats majorment a Les Rambles.
Resum: De entre las novedades que la Barcelona del cambio del siglo XIX al XX absorbió del continente europeo y de ultramar, esta tesis doctoral estudia la cocina, y lo hace, sobre todo, a través del análisis de la literatura dramática de Santiago Rusiñol. Él, como otros escritores coetáneos, dejaron testimonio de los cambios en las costumbres culinarias de las clases acomodadas, las cuales, en pleno proceso de modernización, dejaron de lado los platos tradicionales para pasar a comer las comidas de origen extranjero que ofrecían los restaurantes de lujo de la metrópolis, ubicados mayormente en las Ramblas.
Resum: Of the innovations Barcelona absorbed from the European continent and overseas at the turn of the twentieth century, this thesis studies the kitchen, and does so mainly through the analysis of dramatic literature of Santiago Rusiñol. He, like other coetaneous writers, left testimony of changes in the eating habits of the upper classes, which, in the modernization process, put aside traditional dishes in favour of those with a foreign origin offered in luxury restaurants of metropolis, mostly located at La Rambla.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Maig 2016, ISSN 2014-6388

Adreça original: https://hdl.handle.net/10803/330923


Català
2 p, 69.2 KB

Español
3 p, 194.0 KB

English
3 p, 195.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2016-06-02, darrera modificació el 2022-02-12



   Favorit i Compartir