Complicity and Responsibility in the Aftermath of the Pinochet Regime : the Case of "El Mocito"
Lazzara, Michael J. (University of California)

Additional title: La complicitat i les responsabilitats després del règimen de Pinochet : el cas d'"El Mocito"
Additional title: La complicidad y las responsabilidades tras el régimen de Pinochet : el caso de "El Mocito"
Date: 2016
Abstract: Forty years after the Pinochet regime, the theme of civilian complicity is just beginning to be discussed publicly in Chile. This lecture will emphasize the importance of this little-discussed topic by examining the case of Jorgelino Vergara, known in Chile as El Mocito, a man who as an adolescent served coffee to the ex-head of Pinochet’s secret police, General Manuel Contreras, and carried out other horrifying tasks in the torture center located at number 8800 Simón Bolívar Street. Accused in 2007 of killing well-known Communist leader Víctor Díaz, Vergara emerged from a clandestine life and testified in court to clear his own name. Thanks to his testimony, 74 former secret police agents were convicted and the remains of three disappeared militants were found. Despite these positive developments, Vergara’s truth has had limits. How does the accomplice construct his truth? How does society approach and frame the truth of the accomplice? To answer these questions, this talk will compare representations of El Mocito in film, print journalism, and on television. What political and ethical questions arise from these very different framings of complicity?.
Abstract: En 2010 va irrompre en l'escenari públic xilè una figura anomenada El Mocito, la imatge del qual va enterbolir les aigües de la memòria col·lectiva de la posdictadura. Jorgelino Vergara, un jove que en la seva adolescència els servia el cafè al cap de la policia secreta de Pinochet i les seves secuaces, va complir labors als centres clandestins de detenció, particularment al notori centre de tortura del carrer Simón Bolívar 8. 800. Entre el 2010 i el 2012, es va construir un arxiu al voltant d'aquest personatge menor de l'aparell repressiu xilè: un arxiu que consistia en una representació fílmica (El Mocito, de Marcela Said Cares i Jean de Certeau, 2010); un llibre (La danza de los cuervos, de Javier Rebolledo, 2012); i una representació mediàtica (l'entrevista que Tomás Mosciatti li fa a Vergara per a CNN Xile, juliol de 2012). Com es va representar al subjecte còmplice a l'espai públic xilè a 40 anys del cop d'estat de l'11 de setembre de 1973? Quins llenguatges van donar forma al subjecte còmplice i quines reflexions polítiques i ètiques sorgeixen d'aquests llenguatges?.
Abstract: En 2010 irrumpió en el escenario público chileno una figura llamada El Mocito, cuya imagen enturbió las aguas de la memoria colectiva de la posdictadura. Jorgelino Vergara, un mocito que en su adolescencia les servía el café al jefe de la policía secreta de Pinochet y sus secuaces, cumplió labores en los centros clandestinos de detención, particularmente en el notorio centro de tortura de la calle Simón Bolívar 8. 800. Entre el 2010 y el 2012, se construyó un archivo en torno a este personaje menor del aparato represivo chileno: un archivo que consistía en una representación fílmica (El Mocito, de Marcela Said Cares y Jean de Certeau, 2010); un libro (La danza de los cuervos, de Javier Rebolledo, 2012); y una representación mediática (la entrevista que Tomás Mosciatti le hace a Vergara para CNN Chile, julio de 2012). ¿Cómo se representó al sujeto cómplice en el espacio público chileno a 40 años del golpe de estado del 11 de septiembre de 1973? ¿Qué lenguajes dieron forma al sujeto cómplice y qué reflexiones políticas y éticas surgen de estos lenguajes?.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Anglès.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Subject: Memory ; Dictatorship ; Complicity ; Chile ; Memoria ; Dictadura ; Complicidad ; Xile ; Memòria ; Complicitat
Published in: Rúbrica contemporánea, Vol. 5 Núm. 9 (2016) , p. 59-76 (Dossier) , ISSN 2014-5748

Adreça original: http://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v5-n9-lazzara


18 p, 200.8 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Rúbrica contemporanea
Articles > Research articles

 Record created 2016-07-01, last modified 2017-10-14   Favorit i Compartir