Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/159613
Medicina Pal·liativa [102910]
Pascual Lopez, Antonio
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Títol variant: Medicina Paliativa
Data: 2016-17
Resum: Els dos fins fonamentals de la medicina són curar i, quan això no és possible, alleujar. Malgrat els continus avenços mèdics, més del 50% de les persones moren per càncer i altres processos crònics. L'alleujament del dolor i del sofriment és un dret universalment reconegut. La medicina pal·liativa té com a missió oferir, des d'un profund respecte al malalt, una resposta professional, científica i humana a les múltiples necessitats dels pacients que es troben en fases avançades de malaltia i als seus familiars. Les cures pal·liatives aborden, segons la definició de l'OMS, els problemes físics, emocionals, socials i espirituals. Aquest enfocament representa un progrés essencial de la medicina. L'objectiu fonamental de l'assignatura és dotar l'estudiant de recursos per a reconèixer, comprendre i alleujar eficaçment el patiment. Per a això, tots els metges haurien de rebre una formació bàsica en medicina pal·liativa. Els objectius específics són: 1. Integrar els coneixements d'altres disciplines de salut, diferenciant els enfocaments curatius i pal·liatius davant la malaltia 2. Reconèixer les causes del sofriment de malalts i famílies, analitzant els seus components físics, emocionals, socials i espirituals 3. Descriure la fisiopatologia del dolor i altres símptomes i el seu enfocament terapèutic 4. Demostrar habilitats de comunicació amb el pacient, familiars i equip 5. Emfatitzar que totes les intervencions hauriende centrar-se en les necessitats del pacient, considerant els seus principis i valors 6. Discutir aspectes ètics i presa de decisions en el final de la vida 7. Comprendre que el pacient i família formen una unitat de cura 8. Identificar les pròpiesactituds davant la malaltia i la mort 9. Reconèixer l'enfocament multidisciplinari de les cures pal·liatives i planificar el treball en equip 10. Identificar els diversos sistemes de cures pal·liatives a hospital i domicili i les seves relacions 11. Acompanyar en el procés de dol.
Resum: Los dos fines fundamentales de la medicina son curar y, cuando ello no es posible, aliviar. A pesar de los continuos avances médicos, más del 50% de las personas fallecen por cáncer y otros procesos crónicos. El alivio del dolor y del sufrimiento es un derecho universalmente reconocido. La medicina paliativa tiene como misión ofrecer, desde un profundo respeto al enfermo, una respuesta profesional, científica y humana a las múltiples necesidades de los pacientes que se encuentran en fases avanzadas de enfermedad y a sus familiares. Los cuidados paliativos abordan, según la definición de la OMS, los problemas físicos, emocionales, sociales y espirituales. Este enfoque representa un progreso esencial de la medicina. El objetivo fundamental de la asignatura es dotar al estudiante de recursos para reconocer, comprender y aliviar eficazmente el sufrimiento. Para ello, todos los médicos deberían recibir una formación básica en medicina paliativa. Los objetivos específicos son: 1. Integrar los conocimientos de otras disciplines de salud, diferenciando los enfoques curativos y paliativos ante la enfermedad 2. Reconocer las causas del sufrimiento de enfermos y familias, analizando sus componentes físicos, emocionales, sociales y espirituales 3. Describir la fisiopatología del dolor y otros síntomas y su enfoque terapéutico 4. Demostrar habilidades de comunicación con el paciente, familiares y equipo 5. Enfatizar que todas las intervenciones deberían centrarse en las necesidades del paciente, considerando sus principios y valores 6. Discutir aspectos éticos y toma de decisiones en el final de la vida 7. Comprender que el paciente y familia forman una unidad de cuidado 8. Identificar las propias actitudes ante la enfermedad y la muerte 9. Reconocer el enfoque multidisciplinar de los cuidados paliativos y planificar el trabajo en equipo 10. Identificar los diversos sistemas de cuidados paliativos en hospital y domicilio y sus relaciones 11. Acompañar en el proceso de duelo. 1.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Biomèdiques [2502442]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Medicina [1192]Català
6 p, 84.7 KB

Castellà
6 p, 83.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials de curs > Programes de curs (Guies docents)

 Registre creat el 2016-07-04, darrera modificació el 2017-10-14   Favorit i Compartir