L'evolució de les exclamatives-qu de grau en català
Villalba, Xavier 1969- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Catalana)

Títol variant: The Evolution of degree wh-exclamatives in Catalan
Data: 2016
Resum: En aquest article estudiem l'evolució de les oracions exclamatives-qu de grau des del català antic al català modern i contemporani. Tracem dos grans canvis que han fet passar aquestes construccions d'un patró general en les llengües romàniques antigues, sense inversió obligatòria ni conjunció al s. xvi, a un patró menys comú, amb inversió obligatòria ja al s. XVIII i la presència encara opcional de la conjunció durant el s. xix. Per donar compte d'aquests canvis, defensarem que la inversió obligatòria és un fenomen general relacionat amb la comprovació del tret [qu] o [focus], que afecta, doncs, les interrogatives i les focalitzacions. En canvi, he defensat que l'aparició de la conjunció que és el fruit de la lexicalització del nucli Force exclamatiu i, per tant, un fenomen específic i restringit.
Resum: This article discusses the evolution of degree wh-exclamatives from Old Catalan to Modern and Contemporary Catalan. Two major changes can be identified which transformed these constructions from a general pattern common to most Romance languages without obligatory inversion or a complementizer in the 16th century, to a less common one with obligatory inversion already in the 18th century and a complementizer in the 19th century. To account for this process, we argue that obligatory inversion is a general phenomenon related to the checking of [wh]/[focus] features, affecting also interrogatives and focus preposing, whereas the emergence of the complementizer is a result of the lexicalization of the exclamative Force head, and hence a specific and restricted phenomenon.
Nota: Aquest treball ha estat possible gràcies al suport econòmic del projecte del Ministerio de Ciencia e Innovación FFI2014-52015 i del projecte de la Generalitat de Catalunya 2014SGR1013, concedits al Centre de Lingüística Teòrica de la UAB.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Matèries del catàleg ; Oració ; Oració exclamativa ; Canvi lingüístic ; Gramàtica històrica ; Català ; Exclamatives ; Inversió subjecte-verb ; Conjunció ; Force ; Focus
Publicat a: Caplletra, Núm. 61 ( Tardor 2016) , p. 211-226, ISSN 2386-7159

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Caplletra/article/view/313992


16 p, 159.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre de Lingüística Teòrica (CLT)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2016-07-20, darrera modificació el 2024-05-19



   Favorit i Compartir