Sistemes de Mitjans Comparats [42451]
Díez Jiménez, Mercè
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Títol variant: Sistemas de Medios Comparados
Data: 2016-17
Resum: El concepte de sistema de mitjans fa referència al conjunt d'actors econòmics, polítics i socials que contribueixen a l'articulació dels processos de comunicació de masses en un determinat territori (normalment un Estat) i a les interrelacions constants que s'estableixen entre ells. Al mateix temps, l'estudi dels sistemes de mitjans no pot deslligar-se del context històric-cultural en què emergeixen, ni d'altres factors que poden alterar la seva configuració, com serien els avenços tecnològics i la globalització econòmica (que tendeixen a uniformitzar els sistemes), o el ressorgiment de moviments nacionalistes (que tendeixen a crear subsistemes de mitjans més o menys vigorosos en el si dels estats). En el present mòdul ens centrarem en la proposta d'anàlisi comparativa de sistemes de mitjans realitzada el 2004 per Hallin i Mancini, sens dubte l'aportació més rellevant i debatuda que s'ha presentat en aquest terreny en els darrers anys, encara que limitada a la dimensió política d'aquests sistemes. En concret proposem: a) Revisar el model teòric d'Hallin i Mancini, així com les crítiques que ha rebut i les rèpliques dels mateixos autors, amb el propòsit de reflexionar sobre la seva idoneïtat i aplicabilitat en diferents contextos. b) A partir d'aquesta reflexió, portar a terme estudis de casos concrets que permetin avançar en el coneixement de l'Estructura de la Comunicació a escala nacional i internacional.
Resum: El concepto de sistema de medios hace referencia al conjunto de actores económicos, políticos y sociales que contribuyen a la articulación de los procesos de comunicación de masas en un determinado territorio (normalmente un Estado) y a las interrelaciones constantes que se establecen entre ellos. A la vez, el estudio de los sistemas de medios no puede desligarse del contexto histórico-cultural en el que emergen, ni de otros factores que pueden alterar su configuración, como serían los avances tecnológicos y la globalización económica (que tienden a uniformizar los sistemas), o el resurgir de movimientos nacionalistas (que tienden a crear subsistemas de medios más o menos vigorosos en el seno de los estados). En el presente módulo nos centraremos en la propuesta de análisis comparativo de sistemas de medios realizada en 2004 por Hallin y Mancini, sin duda la aportación más relevante y debatida que se ha realizado en este terreno en los últimos años, aunque limitada a la dimensión política de estos sistemas. En concreto proponemos: a) Revisar el modelo teórico de Hallin y Mancini, así como las críticas que ha recibido y las réplicas de los mismos autores, con el propósito de reflexionar sobre su idoneidad y su aplicabilidad en diferentes contextos. b) A partir de esta reflexión, llevar a cabo estudios de casos concretos que permitan avanzar en el conocimiento de la Estructura de la Comunicación a escala nacional e internacional.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, castellà
Titulació: Mitjans, Comunicació i Cultura [4313227]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura [1117]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 76.2 KB

Castellà
4 p, 74.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2016-07-28, darrera modificació el 2024-04-06



   Favorit i Compartir