Família, gènere i treball ; l'enforcall dels determinants laborals. Un estudi de la ciutat de Tijuana (Baixa Califòrnia, Mèxic)
González López, María José

Títol variant: Familia, género y trabajo : la conjuencia de los deteminantes laborales. Un estudio de la ciudad de Tijuana(Baja California, México)
Títol variant: Famille, rapports de sexe (genre) et travail ; la fourche des déterminants du travail. Une étude de la ville de Tijuana (Basse Californie, Mexique)
Títol variant: Family, gender and work ; the confluence of the labour factors. A study of the city of Tijuana(Lower California, Mexico)
Data: 1996
Resum: En aquest article s'avalua la importància dels processos de constitució de la família en la formació de l'oferta de mà d'obra i s'estableixen els determinants dels membres de la família (segons gènere) per participar en el mercat de treball. Com a troballes principals destaquen: a) que el paper de les persones en el mercat de treball està mediatitzat per la seva posició dins de la família, b) que les diferents etapes del cicle de vida familiar determinen els nivells d'activitat i les condicions de la participació econòmica dels membres de la família i c) que la divisió sexual del treball a l'interior de la llar expressada mitjançant les relacions de parentiu amb el cap de família té una clara implicació en la segmentació del mercat de treball. Així doncs, l'estudi de l'ocupació des de la perspectiva de la família permet obtenir una visió més àmplia respecte als determinants de la formació de l'oferta de mà d'obra, sobretot en el cas de les dones.
Resum: En esta investigación se evalúa la importancia de los procesos de constitución de la familia en la formación de la oferta de mano de obra y se establecen los determinantes de los miembros de la familia (según género) para participar en el mercado de trabajo. Entre los principales hallazgos señalamos: a) que el papel que tienen las personas en el mercado laboral está mediatizado por su posición en la familia, b) que las diferentes etapas del ciclo de vida familiar determinan los niveles de actividad y las condiciones de la participación económica de los miembros de la familia y c) que la división sexual del trabajo en el interior del hogar expresada a través de las relaciones de parentesco con el/la jefe/a del hogar tiene una clara implicación en la segmentación del mercado laboral. En definitiva, el estudio de la ocupación desde la perspectiva de la familia permite obtener una visión más amplia acerca de los determinantes en la formación de la oferta de mano de obra, principalmente en el caso de la mujer.
Resum: Cette communication a évalué l'importance de la constitution de la famille dans la formation de l'offre de main-d'oeuvre et a mis en évidence les caractéristiques des divers membres de la famille (en tenant compte du sexe) quant à leur participation au marché du travail. Les principales conclusions montrent: a) que la place des personnes sur le marché du travail est influencée par leur position dans la famille, b) que les différentes etapes du cycle de vie familial déterminent les niveaux d'activité et les conditions de la participation économique des membres de la famille et c) que la division sexuelle du travail àl'intérieur du foyer, qui se manifestè à travers les relations de parenté avec le chef de famille, est clairement exprimée dans la segmentation du marché du travail. En définitive, l'étude de I'emploi à partir de la perspective de la famille permet d'obtenir une vision plus large des déterminants dans la formations de l'offre de main-d'oeuvre, principalement dans le cas de la femme.
Resum: This article evaluates the importance of family composition in shaping labour supply and establishes the criteria of the different members of the family (according to gender) for participating in the labour market. The principle findings include: a) that a person's role in the labour market is mediated by his/her position in the family; b) that the stage in the family life cycle determines the level of activity and the conditions of economic participation of the members of the family and c) that the sexual division of labour within the household according to the parental relation with the head of the household is clearly reflected in the segmentation of the labour market. It can be concluded that the study of occupation from a family perspective makes it possible to obtain a broader view of the determinants that shape the supply of labour, especially in the case of women.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Gènere ; Demografia de la familia ; Activitat femenina ; Maquiladores ; Tijuana ; Mèxic ; Género ; Actividad femenina ; Maquilladoras ; México ; Rapport de sexe (genre) ; Démographie de la famille ; Activité féminine ; Usines de sous-traitance ; Mexique ; Gender ; Demography of the family ; Female work ; Mexico
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 29 (1996) p. 51-70, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41757


20 p, 677.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-03-20, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir