Web of Science: 179 cites, Scopus: 198 cites, Google Scholar: cites
Recovery of organic wastes in the Spanish wine industry : technical, economic and environmental analyses of the composting process
Ruggieri, Luz (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Cadena, Erasmo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Martínez Blanco, Julia (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Martínez Gasol, Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Rieradevall, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Gabarrell Durany, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Gea Leiva, Teresa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Sort, Xavier (Miguel Torres, S.A.)
Sanchez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Data: 2009
Resum: The main organic wastes produced in modern wine industries include grape pomace (62%), lees (14%), stalk (12%) and dewatered sludge (12%). Some of these wastes are being used as by-products (grape pomace and lees) whereas the rest of organic wastes (stalk and wastewater sludge) has been traditionally incinerated or disposed in landfill. In this work, composting is proposed for the recovery of stalk and wastewater sludge to produce a sanitized organic amendment for application in the vineyard, closing the organic matter cycle. The environmental and economical analyses of the different alternatives to manage organic wastes from the wine industry are also presented. Composting costs are almost negligible when compared to other management options. From the environmental point of view, in-situ composting presents the best performance in 8 of the 10 impact categories analysed. Finally, the energy balance shows that the 4 composting systems involved less energy than the systems based on Mineral Fertilizer consumption.
Ajuts: Ministerio de Educación y Ciencia CTM2006-00315/TECNO
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió sotmesa a revisió
Matèria: Wine by-products ; Composting ; LCA ; Organic wastes ; Wine industry
Publicat a: Journal of cleaner production, Vol. 17, Issue 9 (June 2009) , p. 830-838, ISSN 1879-1786

DOI: 10.1016/j.jclepro.2008.12.005


Pre-print
36 p, 543.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Enginyeries > Grup de Recerca en Compostatge (GICOM)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2016-09-05, darrera modificació el 2022-09-04



   Favorit i Compartir