Diversitat Biocultural [43058]
Domínguez, Pablo
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Biocultural Diversity
Títol variant: Diversidad Biocultural
Data: 2016-17
Resum: La pèrdua de la diversitat biològica i cultural són dos fenòmens ben coneguts. D'acord amb la majoria de les projeccions, en els propers trenta anys, el 20 per cent de les espècies existents en el món pot deixar d'existir. Menys coneguda, tot i que atraient cada vegada més atenció, és la pèrdua de les cultures del món. Diversos autors han assenyalat que la coincidència entre la diversitat biològica i cultural no és a fruit de l'atzar, i que l'erosió de la diversitat biològica i de diversitat cultural estan estretament vinculades. En aquest curs, estudiarem la diversitat biocultural, l'interès que pot tenir entendre-la per gestionar-la i fer front al canvi, les amenaces que pateix i els diferents tipus de reacció subseqüent. Bo i partint d'aquesta base, el curs aborda quatre objectius principals: 1. Discutir temes avançats en matèria de diversitat biocultural combinant els camps de l'Antropologia, la Biologia, les Ciències Ambientals, l'Economia Ecològica i Ecologia Política, i la Justícia Ambiental. 2. Analitzar les pressions que enfronten poblacions vulnerables arreu, especialment les 1 2. Analitzar les pressions que enfronten poblacions vulnerables arreu, especialment les poblacions indígenes i rurals, per a la conservació de la diversitat biocultural, i els consegüents conflictes ambientals que emergin d'aquestes pressions. 3. Distingir els impactes del canvi global, en particular aquell més directament relacionats amb l'acció humana, tant en l'entorn biofísic com a societats bioculturalmentdiverses. 4. Examinar transformacions i solucions que sorgeixen a diferents escales, en particular a nivell de comunitats locals, per fer front a aquestes pressions i impactes, i entendre de quina manera esdevenen en forces per a la conservació de la diversitat biocultural.
Resum: Biological and Cultural diversity loss are two well-known phenomena. According to most projections, over the next thirty years, 20 percent of the world's existing species may cease to exist. Less widely known, though attracting increasing attention, is the loss of the world's cultures. Several authors have remarked that the overlap between biological and cultural diversity loss is not random, and that it is tightly linked. In this course, we will study biocultural diversity, the interest of understanding it to manage and face change, the threats it tackles and different reactions to such threats. The course encompasses four main objectives: 1. To discuss advanced topics of biocultural diversity coming from the fields of Anthropology, Biology, Environmetal Sciencies, Ecological Economics, Political Ecology and Environmental Justice. 2. To analyse the pressures faced by vulnerable populations, particularly indigenous and rural populations, for the conservation of biocultural diversity, and the ensuing environmental conflicts that emerge from these pressures. 3. To distinguish impacts from global change, particularly in relation to human agency, in both the biophysical environment and in bioculturally diverse societies. 1 4. To review solutions and transformations that are generated at different scales, in particular at the local community level, to tackle such pressures and impacts, and how they turn into forces for the conservation of biocultural diversity.
Resum: La pérdida de la diversidad biológica y cultural son dos fenómenos bien conocidos. Según la mayoría de las proyecciones, en los próximos treinta años, el 20 por ciento de las especies existentes en el mundo puede dejar de existir. Sin embargo, es menos conocido, aunque atrae cada vez más atención, es la pérdida de las culturas en el mundo. Varios autores han señalado que la paulatina extinción de diversidad biológica y cultural no es un simple azar, y que la pérdida de dichas diversidades están estrechamente vinculadas. En este curso, estudiaremos la diversidad biocultural, el interés de su comprensión para gestionar y enfrentar los cambios globales, y las diferentes reacciones a tales amenazas. El curso abarca cuatro objetivos principales: 1. Discutir temas avanzados sobre diversidad biocultural procedentes de los campos de la antropología, la biología, las ciencias ambientales, la economía ecológica, la ecología política y la justicia ambiental. 2. Analizar las presiones a las que enfrentan las poblaciones vulnerables, especialmente indígenas y rurales, para la conservación de la diversidad biocultural y los consiguientes conflictos ambientales que emergen de estas presiones. 1 3. Para distinguir los impactos del cambio global, particularmente en relación con la acción humana, tanto en el entorno biofísico y en bioculturally sociedades diversas. 4. Para revisar soluciones y transformaciones que se generan en diferentes escalas, en particular a nivel de la comunidad local, para hacer frente a tales presiones e impactos, y la forma en que se convierten en fuerzas para la conservación de la diversidad biocultural.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social [4313784]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social [1159]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 94.8 KB

Anglès
6 p, 92.2 KB

Castellà
7 p, 95.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2016-09-13, darrera modificació el 2024-04-06



   Favorit i Compartir