Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
Hacia la conciencia cuántica a partir del efecto fotoeléctrico
Escudero, Consuelo (Universidad Nacional de San Juan (Argentina). Departamento de Biología)
Jaime, Eduardo Adrián (Universidad Nacional de San Juan (Argentina). Departamento de Física)
González, Sonia Beatriz (Universidad Nacional de San Juan (Argentina). Departamento de Física y Química)

Títol variant: Cap a la consciència quàntica a partir de l'efecte fotoelèctric
Títol variant: Towards quantum consciousness from the photoelectric effect
Data: 2016
Resum: En este artículo se indaga acerca de los recursos que emplean los estudiantes cuando tienen que responder a interrogantes cuyo contenido se refiere a fenómenos intangibles desde el punto de vista sensorial que vinculan el mundo a distintas escalas, tal como es el caso de la interacción de la radiación electromagnética con la materia. El estudio se realizó sobre tres situaciones problemáticas de efecto fotoeléctrico, y a partir de su análisis se pudieron diferenciar claramente cinco categorías de respuestas que nos dirigen a reflexionar acerca de la construcción de un concepto esencial de las ciencias naturales, como es el de energía, y su relación con el de interacción radiación-materia, dualidad onda-partícula, cuanto, entre otros. Se evidencia una malla de subjetividades que actúa como soporte de la formación de conceptos hacia cuya objetividad apuntan los esfuerzos del proceso de enseñanza.
Resum: En aquest article s'indaga sobre els recursos que empren els estudiants quan han de respondre a interrogants el contingut dels quals es refereix a fenòmens intangibles des del punt de vista sensorial que vinculen el món a diferents escales, tal com és el cas de la interacció de la radiació electromagnètica amb la matèria. L'estudi es va realitzar sobre tres situacions problemàtiques d'efecte fotoelèctric, i a partir de la seva anàlisi es van poder diferenciar clarament cinc categories de respostes que ens dirigeixen a reflexionar sobre la construcció d'un concepte essencial de les ciències naturals, com és el d'energia, i la seva relació amb el d'interacció radiació-matèria, dualitat ona-partícula, quant, entre d'altres. S'evidencia una malla de subjectivitats que actua com a suport de la formació de conceptes cap a l'objectivitat dels quals apunten els esforços del procés d'ensenyament.
Resum: This article inquires about the resources that students employ when they answer to questions related to non tangible phenomena that relate the world in different scales. Such is the case of the electromagnetic radiation and matter interaction. This research was focused on three problem situations related to the photoelectric effect and five categories were identified within their answers making us think about the construction of a main concept of the natural sciences such as energy and its relationship with the ideas of radiation-matter interaction, wave-particle duality, quantum, among others. It is evidenced a net of subjectivities is generated so that it works as the support for the objective concept formation that is the ultimate goal of the process of teaching.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Interacción radiación-materia ; Energía ; Cuanto ; Mediciones macro y propiedades micro ; Representaciones ; Interacció radiació-matèria ; Energia ; Quant ; Mesuraments macro i propietats micro ; Representacions ; Radiation-matter interaction ; Energy ; Quantum ; Measurements macro and micro properties ; Representations
Publicat a: Enseñanza de las ciencias, Vol. 34 Núm. 3 (2016) , p. 183-200 (Investigaciones Didácticas) , ISSN 2174-6486

Adreça original: https://ensciencias.uab.es/article/view/v34-n3-escudero-jaime-gonzalez
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/314151
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/v34-n3-escudero-jaime-gonzalez
DOI: 10.5565/rev/ensciencias.1998


18 p, 330.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enseñanza de las ciencias
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-11-04, darrera modificació el 2022-12-15



   Favorit i Compartir