Google Scholar: cites
La institucionalización académica de la opinión pública : el caso de España
Vinuesa Tejero, María Lourdes (Universidad Complutense de Madrid)
Rospir Zavala, Juan Ignacio (Universidad Complutense de Madrid)

Títol variant: La institucionalització acadèmica de l'opinió pública : el cas d'Espanya
Títol variant: The academic institutionalization of the public opinion : the case of Spain
Data: 2016
Resum: El presente artículo es una descripción detallada del proceso de institucionalización académica de la opinión pública en el siglo XX español. El objetivo de estas páginas es afirmar la identidad de la opinión pública a través de su lenta pero progresiva institucionalización académica. Un objetivo distinto al de la autentificación de su tradición intelectual basado en autores y textos claves y ya realizado en múltiples ocasiones y variedad de países. La metodología ha sido la institucionalización histórica aplicada hoy en los estudios sobre comunicación de masas. La interrelación entre agentes (autores precursores y contemporáneos), ideas (reclamación y defensas de propuestas) e instituciones formales (escuelas de periodismo y facultades) junto con el marco temporal dan como resultado un marco de trabajo para investigaciones posteriores. La explicación comunicacional en la investigación (teórica y empírica) de la opinión pública está relacionada con las instituciones docentes que la acogen e impulsan.
Resum: El present article és una descripció detallada del procés d'institucionalització acadèmica de l'opinió pública al segle XX espanyol. L'objectiu d'aquestes pàgines és afirmar la identitat de l'opinió pública a través de la seva lenta però progressiva institucionalització acadèmica. Un objectiu diferent al de l'autenticació de la seva tradició intel·lectual basat en autors i textos claus i ja realitzat en múltiples ocasions i varietat de països. La metodologia ha estat la institucionalització històrica aplicada avui en els estudis sobre comunicació de masses. La interrelació entre agents (autors precursors i contemporanis), idees (reclamació i defenses de propostes) i institucions formals (escoles de periodisme i facultats) juntament amb el marc temporal donen com resultat un marc de treball per a recerques posteriors. L'explicació comunicacional en la recerca (teòrica i empírica) de l'opinió pública està relacionada amb les institucions docents que l'acullen i impulsen.
Resum: This research is focused on underlining the process of reclamation and academic consolidation that public opinion has toured in Spain in the 20th century. The methodology has been the historical institutionalization applied today in mass communication studies. The interrelation between actors (precursor and contemporary authors), ideas (claims and defenses of proposals) and formal institutions (journalism schools and faculties) and time frame resulting in a framework for further research. The communicational explanation in public opinion research (theoretical and empirical) relates to educational institutions that welcome it and drive.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Opinión pública ; Institucionalización ; Comunicación ; Escuelas ; Universidades ; Public opinion ; Institutionalization ; Communication ; Schools ; Universities ; Opinió pública ; Institucionalització ; Comunicació ; Escoles ; Universitats
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 5 Núm. 10 (2016) , p. 101-117 (Dossier) , ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v5-n10_rospir_vinuesa
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/316671
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v5-n10_rospir_vinuesa
DOI: 10.5565/rev/rubrica.120


17 p, 174.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2017-01-10, darrera modificació el 2022-12-16



   Favorit i Compartir