Google Scholar: citas
Syntactic structure of Spanish parasynthesis : towards a split little-v via affectedness
Martínez Vera, Gabriel Antonio (University of Connecticut)

Fecha: 2016
Resumen: In this paper, I claim that the syntactic structure of Spanish parasynthetic verbs a-…-ar (e. g. a-bland-ar 'to soften') and en-…-ar (en-dulz-ar 'to sweeten') provides (further) evidence for a decomposed vP structure. I propose that these verbs are represented with a structure where v. Caus and verbalizer-v are distinct. In particular, I analyze transitive a-/en-…-ar verbs as complex predicates with a v. Caus-headed vP and a Small Clause (SC) that denotes change of state/location for the theme. These verbs differ in the properties of a projection (XP), located between vP and SC, whose head expresses how specific the result state/location for the internal argument is: a-. . . -ar specifies a (particular) result state/location for the internal argument whereas en-. . . -ar remains underspecified with regard to a (particular) result state/location.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Little-v ; Parasynthesis ; Argument structure ; Result state/location ; Affectedness ; Spanish
Publicado en: Isogloss, Vol. 2 Núm. 2 (2016) , p. 63-94 (Articles) , ISSN 2385-4138

Adreça original: https://revistes.uab.cat/isogloss/article/view/v2-n2-martinez-vera
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/isogloss/article/view/316681
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/isogloss/article/view/v2-n2-martinez-vera
DOI: 10.5565/rev/isogloss.40


32 p, 463.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Isogloss
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2017-01-10, última modificación el 2022-12-16



   Favorit i Compartir