Segregació, enclavaments i discursos institucionals al voltant de la població subsahariana a Catalunya
Domingo i Valls, Andreu, 1958- (Centre d'Estudis Demogràfics)
Sabater i Coll, Albert (Centre d'Estudis Demogràfics)

Publicació: Barcelona Generalitat de Catalunya. Departament de Benestar Social i Família 2012
Resum: Aquest article examina l'assentament de la població subsahariana en territori català mitjançant l'anàlisi de la segregació i concentració residencial. A més s'hi estudien tres tipus de discursos (Administració local, ONG i associacions d'immigrants subsaharians) sobre la població subsahariana, els seus comportaments sociodemogràfics i l'impacte de la crisi econòmica a Lleida, Mataró, Salou, Salt i Vic. En primer lloc, es demostra que els espais residencials de les poblacions subsaharianes són sistemàticament més pròxims als de la resta de la població de nacionalitat estrangera que no pas als de la població de nacionalitat espanyola. I en segon lloc, s'il·lustra com els tres discursos institucionals analitzats reflecteixen les representacions col·lectives dels individus que les integren a partir de la categorització ètnica, i com cada institució legitima la seva acció a partir d'aquesta categorització.
Resum: In this article, the settlement of the sub-Saharan population in the Catalan territory through an analysis of residential segregation and concentration is examined. In addition to this analysis, three types of institutional discourses (local authorities, NGOs and associations of immigrants) around the sub-Saharan population are studied, as well as its sociodemographic behaviour and the impact of the economic recession in Lleida, Mataró, Salou, Girona and Vic first, the results demonstrate how the average local concentration of Subsaharan populations is persistently greater compared with the rest of non-nationals, thus giving a higher probability of interaction of sub-Saharan populations with the rest of non-nationals. Second, the research illustrates how the three institutions channel the collective representations of individuals within them by using the ethnic categorization, which is recognized to legitimize their action.
Resum: Este artículo examina el asentamiento de la población subsahariana en territorio catalán a través del análisis de la segregación territorial y la concentración residencial. Además, incluye el estudio de tres tipos de discurso: el de la Administración local, el de las ONG y el de las asociaciones de inmigrantes subsaharianos sobre la población subsahariana, sus comportamientos sociodemográficos diferenciales y el impacto de la crisis económica en cinco municipios catalanes: Lleida, Mataró, Salou, Salt y Vic. En primer lugar, se demuestra como los espacios residenciales de las poblaciones subsaharianas son sistemáticamente más próximos a los del resto de la población extranjera que los de la población de nacionalidad española. En segundo lugar, la investigación ilustra como las tres instituciones encauzan las representaciones colectivas de los individuos que las integran a partir de la categorización étnica, legimitando cada una de ellas su acción a partir de dicha categorización.
Resum: Dans ce texte, on examine l'établissement de population subsaharienne en Catalogne par l'étude de la ségrégation et de la concentration résidentielle. En plus, on analyse trois types de discours qui présentent l'Administration locale, des ONG's et des associations d'immigrants subsahariens par rapport à la population subsaharienne, leur comportement démographique et les écarts de l'impact de la crise économique dans cinq municipalités de la Catalogne (Lleida, Mataró, Salou, Salt et Vic). D'un côté, on met en évidence que les espaces résidentiels des populations subsahariennes sont systématiquement plus proches à ceux du reste de la population de nationalité étrangère qu'à ceux de la population de na- tionalité espagnole. De l'autre côté, le projet illustre comment les trois institutions reflètent les représentations collectives des individus qui les composent à partir de la catégorisation ethnique, légitimant leurs démarches en cette catégorisation.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Ciutadania i immigració ; 8
Document: Capítol de llibre
Matèria: Immigració ; Poblacions subsaharianes ; Etnicitat ; Demografia ; Segregació ; Inmigración ; Poblaciones subsaharianas ; Etnicidad ; Demografía ; Segregación ; Immigration ; Sub-Saharan populations ; Ethnicity demography ; Segregation ; Populations subsahariennes ; Ethnicité ; Démographie ; Ségrégation
Publicat a: Recerca i immigració IV : Convocatòria ARAFI-2008, 2012, p. 43-79



37 p, 6.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres

 Registre creat el 2017-01-20, darrera modificació el 2022-03-07



   Favorit i Compartir