El treball de les dones i la vida quotidiana al sud d'Europa
Vaiou, Dina (Universitat Tècnica Nacional d'Atenes. Departament de Planificació Urbana i Regional)

Títol variant: El trabajo de las mujeres y la vida cotidiana en el sur de Europa
Títol variant: Le travail des femmes et la vie quotidienne dans l'Europe du sud
Títol variant: Women's work and everyday life in southern Europe
Data: 1995
Resum: L'article examina les perspectives de les dones del sud en el projecte de la integració europea centrant-se en dos temes interrelacionats: a) el concepte de la integració social, fortament promogut per la CE en documents i polítiques recents, i b) les implicacions de l'increment de la mobilitat de les persones (així com dels béns i del capital), el qual està obligat a seguir la unió econòmica i monetària i la destrucció de les barreres aranzelaries després de 1993. Basat en la investigació en quatre països del sud d'Europa i en quatre regions diferents dins seu, l'article argumenta que les experiències laborals i les condicions de la vida quotidiana de les dones són molt diferents de les que la CE ha considerat per basar la seva filosofia i política seguides per portar a terme la unificació, i que el problema no serà l'exclusió de les dones després de 1992, sinó els termes desfavorables de la seva inclusió en el projecte de la integració europea.
Resum: El articulo examina las perspectivas de las mujeres del sur en el proyecto de la integración europea, centrándose en dos temas interrelacionados: a) el concepto de la integración social, fuertemente promovido por la CE en documentos y políticas recientes, y b) las implicaciones del incremento de la movilidad de las personas (así como de los bienes y del capital), el cual está obligado a seguir a la unión económica y monetaria y a la destrucción de las barreras arancelarias después de 1993. Basado en la investigación en cuatro paises del sur de Europa y en cuatro regiones dentro de ellos, el articulo argumenta que las experiencias laborales y las condiciones de la vida cotidiana de las mujeres son muy diferentes de las que la CE ha considerado para basar su filosofia y política seguidas para llevar a cabo la unificación, y que el problema no será la exclusión de las mujeres después de 1992, sino los términos desfavorables de su inclusión en el proyecto de la integración europea.
Resum: Cet article examine les perspectives des femmes du Sud dans le projet d'Intégration Européenne, et se centre sur deu aspects qui sont en étroites interrelations: a) le concept dlintégration sociale fortement appuyé par la CE dans les documents et les politiques récentes et b) la croissante mobilité des personnes (ainsi que celle des biens et des capitaux), conséquence de l'union économique et monétaire et de la destruction des barrieres douanières après 1993, et les implications de cette mobilité. La recherche s'est faite dans quatre pays du sud de l'Europe et dans quatre regions différentes dans chacun de ces pays. L'article montre que les expériences de travail et les conditions de vie quotidienne des femmes sont tres différentes de celles sur lesquelles la CE a fondé sa philosophie et sa politique d'unification. Le probleme ne sera pas celui de l'exclusion des femmes après 1992, mais plutôt les conditions défavorables de leur inclusion dans le Projet d'Intégration Européenne.
Resum: The paper examines the prospects of women of the South in the project of European Integration, focusing on two interrelated themes: a) the concept of social partnership, heavily promoted by the EC in recent documents and policies, and b) the implications of increased mobility of people (as well as goods and capital), which is bound to follow economic and monetary union and the removal of customs barriers after 1993. On the basis of research in the four countries of Southern Europe and in four different regions within them, the paper argues that the work experiences and conditions of everyday life of women are very different from those on which the EC has based its philosophy and policymaking designed to achieve unification, and that it is not women's exclusion that will be the problem in the years after 1992, but rather the unfavourable terms of their inclusion in the project of European Integration.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Integració europea ; Dona ; Sud ; Treball ; Família ; Integración europea ; Mujer ; Sur ; Trabajo ; Familia ; Intégration ; Femme ; Travail ; Famille ; Integration ; Women ; South ; Work ; Family
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 26 (1995) p. 219-231, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41677


13 p, 473.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-09, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir