Obrint dades a l'Arxiu Nacional de Catalunya
Terradellas Prat, Enric
Suppi Boldrito, Remo, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents

Publicació: Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents 2017
Descripció: 82 p.
Resum: Open data o reutilització de la informació són conceptes habituals en la societat actual. L'objectiu de la filosofia open és la de posar a disposició de la ciutadania les dades que gestiona l'administració pública en formats fàcils de manipular per tal que qualsevol persona pugui analitzar, reutilitzar i redistribuir aquestes dades, generant nous serveis i permetent que l'administració pública millori en transparència i govern obert. Els arxius públics no poden ser aliens a aquesta realitat i han de ser proactius en la promoció i difusió, "en obert", de les dades que gestionen i dels seus instruments de descripció. El present treball té com a objectiu plantejar les claus teòriques que han de permetre als arxius facilitar al ciutadà informació que pugui ser reutilitzada, i fer un cas d'estudi per valorar la viabilitat d'implantar un projecte de dades obertes en una institució arxivística com l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Resum: Open data o reutilización de la información son conceptos habituales en la sociedad actual. La filosofía open data tiene como objetivo poner a disposición de la sociedad los datos que gestiona la administración pública en formatos fáciles de manipular para que cualquier persona pueda analizar, reutilizar y redistribuir estos datos, generando nuevos servicios y permitiendo que la administración pública mejore en transparencia y gobierno abierto. Los archivos públicos no pueden ser ajenos a esta realidad y deben ser proactivos en la promoción y difusión, "en abierto", de los datos que gestionan y de sus instrumentos de descripción. El presente trabajo tiene como objetivo plantear las claves teóricas que deben permitir a los archivos facilitar al ciudadano información que pueda ser reutilizada, y elaborar un caso de estudio para valorar la viabilidad de implantar un proyecto de datos abiertos en una institución archivística como el Arxiu Nacional de Catalunya.
Resum: Open data or reuse of the information are usual terms in the vocabulary of the XXI Century society. Open data philosophy aims to make available public data in easy formats to be manipulated, analyzed, reused and redistributed, generating new services and allowing public administration to get better in transparency and open government. Public archives can not ignore this reality and must be proactive in the promotion and dissemination, "openly", of their catalogues and data. This paper aims to raise the theoretical keys that should allow archives providing information that can be reused, and elaborate a study case to assess the feasibility of implementing an open data project in an archivist institution like the National Archive of Catalonia.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents. Treballs fi de màster i de postgrau
Document: masterThesis
Matèria: Arxius ; Arxiu Nacional de Catalunya ; Informació -- Sistemes d'emmagatzematge i recuperació -- Material d'arxiu ; Web semàntica

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/271335


82 p, 2.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2017-02-08, darrera modificació el 2020-10-21   Favorit i Compartir