Los fundamentos del constitucionalismo aragonés : una aproximación
Gascón Pérez, Jesús

Títol variant: Els fonaments del constitucionalisme aragonès : una aproximació
Títol variant: The foundations of the Aragonese constitucionalism : an approach
Data: 1999
Resum: El presente artículo constituye una aproximación al estudio del pensamiento político aragonés. Tomando como punto de partida la promulgación, en 1592, de un fuero contra quien provocase motines apellidando libertad, se recuerda que el ordenamiento foral del reino había dado lugar a la elaboración de una teoría que justificaba la resistencia al monarca cuando éste incumpliese el pacto que, según juristas y cronistas, se hallaba en la base del régimen político aragonés. En consecuencia, analizar el pensamiento constitucionalista que trató de dar consistencia a dicho régimen requiere conocer el origen y naturaleza del corpus foral subyacente, así como profundizar en el papel jugado por los agentes que dieron forma y ayudaron a difundir la ideología. Por último, conviene recordar que el contexto histórico en que ésta se desarrolló contribuyó de modo decisivo a su consolidación, a la vez que facilitó su aceptación por un importante sector de la sociedad aragonesa.
Resum: Aquest article constitueix una aproximació a l'estudi del pensament polític aragonès. Prenent com a punt de partida la promulgació, el 1592, d'un fur contra els provocadors de motins amb crides a la llibertat, es recorda que l'ordenament foral del regne havia generat una teoria que justificava la resistència al monarca si aquest incomplia el pacte que, segons juristes i cronistes, era a la base del règim polític aragonès. Consegüentment, analitzar el pensament constitucionalista que va tractar d'atorgar consistència a l'esmentat règim requereix conèixer l'origen i la natura del corpus foral subjacent, així com aprofundir en el paper jugat pels agents que li van donar forma i ajudaren a la difusió d'aquesta ideologia. Per últim, cal recordar que el context històric en què aquesta es va desenvolupar va contribuir de manera decisiva a la seva consolidació, alhora que en facilitava l'acceptació per part d'un important sector de la societat aragonesa.
Resum: This paper is an approach to the study of Aragonese political thought. After considering the promulgation, in 1592, of a fuero against those who provoked to revolt calling liberty, it is necessary to remember that the laws of the realm gave rise to the elaboration of a theory that justified resistance against the king when he broke the pact that, in the opinion of jurists and chroniclers, lay in the base of Aragonese political regime. Consequently, to analize the constitutional thought that tried to give consistency to that regime, demands to know the origin and nature of the underlying legal corpus, and to study in depth the role of the agents that shaped and helped to spread the ideology. At last, it is important to note that the historical context within this one developed, contributed decisively to its consolidation, at the same time as made easy its acceptation by a vast part of Aragonese society.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Ideología ; Pensamiento político ; Constitucionalismo ; Aragón ; Ideologia ; Pensament polític ; Constitucionalisme ; Aragó ; Ideology ; Political Thought ; Constitutionalism ; Aragon
Publicat a: Manuscrits, N. 17 (1999) , p. 253-275, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23370


23 p, 155.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2021-12-12   Favorit i Compartir