Els continguts sobre el medi natural en el currículum de les ciències socials
Ascón i Borrás, Rosa

Data: 1992
Resum: Cet article envisage la polémique suscitée a l'occasion de l'inclusion de l'apprentissage du milieu naturel dans un curriculum des sciences sociales. On y propose une programmation axée sur quatre idées centrales: l'étude du milieu en tant que cadre de la vie et des activities humaines, l'étude du milieu en tant que risque, l'étude du milieu en tant que ressource et l'étude des impacts écologiques qui découlent de la vie et des activités des hommes. Dans la deuxikme partie on envisage le r6le de la cartographie considérée comme la démarche la plus spécifiquement géographique. Pour conclure, on souligne l'intéret de l'étude du milieu naturel pour que les éleves prement conscience de l'importance du respect du patrimoine naturel.
Resum: This article deals with the controversy which has arisen as a result of the inclusion of the study of the natural environment in the social science syllabus. It outlines a programme based on four central ideas: the environment as the scenario of human life activities; the environment seen as a risk; the environrnent's role as a resource; and, finally, environmental impacts resulting from human activities. In the second part some comments are made on the importance of cartography as a genuinely geographical instrument, with a final remark on how the study of the natural environment can help to make pupils more fully aware of the importance of respecting the natural patrimony.
Resum: El articulo se hace eco de la polémica que suscita la inclusión de los conocimientos sobre el medio natural en un currículo de las ciencias sociales. Presenta una propuesta de programación que se vertebra en tomo a cuatro ideas eje: el medio como escenario para la vida y las actividades humanas; el medio como riesgo; el medio como recurso y, finalmente, los impactos ecológicos derivados de la vida y de las actividades humanas. En una segunda parte se comenta la importancia de la cartografia como procedimiento genuinamente geografico y se acaba remarcando cómo el estudio del medio natural puede contribuir a concienciar a los alumnos sobre la importancia de respetar el patrimonio natural.
Resum: L'article es fa ressò de la polèmica que suscita la inclusió dels coneixements sobre el medi natural en un currículum de les ciencies socials. Presenta una proposta de programació que s'organitza al voltant de quatre idees eix: el medi com a escenari per a la vida i les activitats humanes; el medi com a risc; el medi com a recurs, i, finalment, els impactes ecològics derivats de la vida i de les activitats humanes. En una segona part es comenta la importància de la cartografia com a procediment genuinament geografic i s'acaba remarcant com l'estudi del medi natural pot contribuir a conscienciar els alumnes sobre la importància de respectar el patrimoni natural.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 21 (1992) p. 155-166, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41564


12 p, 336.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-11, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir