La rereguarda catalana entre la darrera ofensiva aliada i el capgirament internacional (1710-1712)
Torras i Ribé, Josep M.

Títol variant: La retaguardia catalana entre la última ofensiva aliada y el giro internacional (1710-1712)
Títol variant: The Catalan rearguard between the last allied offensive and the international turn (1710-1712)
Data: 2000
Resum: Els darrers episodis de la pugna entre Àustries i Borbons esdevinguts en la geografia peninsular són plantejats per l'autor a partir del ressò que tingueren entre les institucions catalanes. Des d'aquesta perspectiva es pot considerar que les previsions militars de les potències aliades responien a uns interessos estratègics que en molts casos no tenien en compte les penalitats i la desmoralització que patia la societat catalana de l'època. És a dir, el fracàs de l'ofensiva aliada sobre Madrid hauria estat deguda tant a raons militars com a l'enfonsament de la línia del front en les terres de la rereguarda, que ocasionà l'ocupació borbònica d'extenses zones de la Catalunya central i la caiguda de Girona en mans dels francesos. Aquestes mostres d'indigència militar, tant com l'accés de l'arxiduc a la corona imperial, explicarien la defecció vergonyant d'Anglaterra i Holanda del bàndol austriacista.
Resum: Los últimos episodios de la pugna entre Austrias y Borbones ocurridos en la geografía peninsular son planteados por el autor a partir del eco que tuvieron entre las instituciones catalanas. Desde esta perspectiva se puede considerar que las previsiones militares de las potencias aliadas respondían a unos intereses estratégicos que en muchos casos no tenían en cuenta las penalidades y la desmoralización que sufría la sociedad catalana de la época. Es decir, el fracaso de la ofensiva aliada sobre Madrid se debió a causas militares, pero también al hundimiento de la línea del frente en las tierras de la retaguardia, que provocó la ocupación borbónica de extensas zonas de la Cataluña central y la caída de Girona en manos de los franceses. Estas muestras de indigen cia militar, como el acceso del archiduque a la corona imperial, explicarían la defección vergonzosa de Inglaterra y Holanda del bando austracista.
Resum: The last episodes of the struggle between Austrians and Bourbons in Peninsular geography are raised by the author from the echo that they had between the Catalan institutions. From this perspective it is possible to be considered that the military forecasts of the allied powers responded to strategic interests that in many cases they did not consider the penalties and the demoralization that the Catalan society of the time underwent. That is to say, the failure of the offensive allied on Madrid had to military causes, but also to the collapse of the line of the front in territories of the rearguard, that caused the bourbon occupation of extensive zones of central Catalonia and the fall of Girona into the hands of the French. These samples of military indigences, as the access of the Archduke to the imperial crown, would explain the shameful defection of England and Holland of the austracist side.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Guerra de Successió ; Àustries ; Borbons ; Anglaterra ; Madrid ; Catalunya ; Ofensiva ; Diplomàcia ; Rereguarda ; Guerra de Sucesión ; Austrias ; Borbones ; Inglaterra ; Cataluña ; Diplomacia ; Retaguardia ; War of Succession ; Austrians ; Bourbons ; England ; Catalonia ; Offensive ; Diplomacy ; Rearguard
Publicat a: Manuscrits, N. 18 (2000) , p. 63-91, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23383


29 p, 106.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2021-12-12   Favorit i Compartir