Nivells, perfils i causes de mortalitat a les províncies espanyoles
Blanco, Mª Agustina
Farré, Mireia

Date: 1990
Abstract: Cet article retrace dans un premier temps l'évolution de la mortalité en Espagne entre 1960 et 1981. L'Espagne avait déjà rejoint au début de cette période le groupe de pays à faible mortalité. L'augmentation de l'espérance de vie pendant la période étudiée s'est accompagnée d'une redistribution des gains de vie allant des jeunes àges vers les grands àges et d'une aggravation des différences de mortalité entre hommes et femmes. Le recul des maladies infectieuses puis celle des maladies de l'appareil circulatoire ont été deux aspects marcants de l'évolution des causes de mortalité. Ces dernibres ont évolué de manibre différente pour les deux sexes. Les causes qui ont le plus contribué à la surmortalité masculine sont celles liées à certains comportements comme la tabagisme, la consomation d'alcool et la prise de risques.
Abstract: The first part of this article deals with the evolution of mortality in Spain between 1960 and 1981. At the beginnig of this period Spain already belonged to the group of countries with a low mortality. The increase in expectation of life during the two studied decades is characterized by a redistribution of life gains from young ages to older ages and also by a worsening of the differences of mortality between men and women. Apart from this, two noteworthy features of the evolution of mortality causes are a persistent regression of infectious deseases and persistent regression of circulatory system deseases (from 1970 on).
Abstract: En su primera parte, este articulo repasa la evolución de la mortalidad en España entre 1960 y 1981. Al principio de dicho periodo, España pertenecia ya al grupo de paises de baja mortalidad. El aumento de la esperanza de vida durante las dos décadas estudiadas se caracteriza por una redistribución de las ganancias de vida desde las edades jóvenes hacia las edades mis avanzadas y también por una acentuación de la diferencia de mortalidad entre hombres y mujeres. Ello aparte, la persistente regresión de las enfermedades infecciosas y, a partir de 1970, la de las enfermedades del aparato circulatorio son dos aspectos destacables de la evolución de las causas de mortalidad. Esta evolución ha sido diferente para cada sexo. Algunas causas que contribuyen a la sobremortalidad masculina dependen de ciertos comportamientos como el tabaquismo, el consumo de alcohol y la exposición a determinados riesgos.
Abstract: A la primera part, aquest article repassa l'evolució de la mortalitat a Espanya entre 1960 y 1981. Al começament d'aquest període, Espanya ja formava part del grup de paisos amb baixa mortalitat. L'augment de l'esperança de vida durant les dues dècades estudiades es caracteritza per una redistribució dels guanys de vida des de les edats joves fins a les edats més avançades, i també per un agreujament de les diferències de mortalitat entre homes i dones. A banda d'aixo, la regressió persistent de les malalties infeccioses i, d'ensa del 1970, de les malalties de l'aparell circulatori són dos aspectes remarcables de l'evolució de les causes de mortalitat. L'evolució de la mortalitat ha estat diferent per cada sexe. Les causes que més contribueixen a la sobremortalitat masculina depenen de certs comportaments como ara el tabaquisme, el consum d'alcohol i l'exposició a determinats riscos.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Published in: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 17 (1990) p. 27-49, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41508


23 p, 548.5 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Research articles

 Record created 2007-05-15, last modified 2022-02-20



   Favorit i Compartir