L'evolució de la vegetació a la Vall de Castellbó (Alt Urgell) de 1960 a 1988
Gasull, Joan
Martínez, Xavier
Sánchez, Francisco

Data: 1990
Resum: Le processus acceleré de bouleversements économiques et sociaux au cours des dernieres décennies dans les pyrenées catalanes se traduit par des phénomenes tels que l'abandon agricole, la progression de la foret, l'utilisation du sol de maniere de plus en plus extensive . . . etc. Les répercussions de ces transformations sur le paysage végetal ont été analysées et estimbes a échelle réduite sur la vallée de Castellbo (Alt Urgell). L'action anthropique et intensité de l'exode rural ont été des facteurs essentiels de transformations de la physionomie du territoire.
Resum: The accelerated process of economic and social change in the upper Catalan Pyrennees in recent decades is directly reflected on the landscape in phenomena such as the abandon of agricultura] land, the recovery of woodland, more extensive land use practices, etc. In a smaller sample area, Castellbo Valley (Alt Urgell region), the repercussions of these transformations on vegetation have been analysed and evaluated. The rapidity of anthropic activity and severe rural exodus have constituted fundamental factors in the transformation of the appearance of the area. Through a comparative study of various statistical cross-sections obtained for the 1957-1988 period, it was possible to identify the tone dynamics of evolution and the perspectives for evolution in future years. This study is intended to serve as a reflection of the problems which affect the Pyrennees in general.
Resum: El acelerado proceso de cambios económicos y sociales que se han dado en el alto Pirineo catalán en las ultimas décadas se refleja directamente sobre el territorio en fenómenos como el abandono agrícola, la progresión de los bosques, la extensificación de los usos, etc. En un ámbito geográfico mas reducido, en el valle de Castellbo (Alt Urgell) se ha analizado y valorado la repercusión de estas transformaciones sobre el paisaje vegetal. La importancia de la acción antrópica y el intenso fenómeno de éxodo rural han sido factores fundamentales de las transformaciones en la fisonomia de aquel territorio. Mediante un estudio comparativo de distintas informaciones estáticas obtenidas para el período que va de 1957 a 1988, mostramos cuál ha sido la verdadera dinámica evolutiva y cuáles son las perspectivas de esta en los próximos años, con la intención de que este estudio refleje la problemática general de todo el ámbito pirenaica.
Resum: L'accelerat procés de canvis econbmics i socials que ha patit la muntanya pirenaica en els darrers decennis es reflexa directament sobre el territori en fenómens com l'abandonament agrícola, la progressió dels boscos, l'extensificació dels usos, etcétera. En un ambit geografic més reduit, a la vall de Castellbb (Alt Urgell) hem analitzat i valorat la repercussió d'aquestes transformacions sobre el paisatge vegetal. La importancia de l'acció antròpica i l'intens procès d'bode rural han esdevingut factors fonamentals de les transformacions en la fisonomiad'aquell territori. Mitjançant un estudi comparatiu de diverses informacions estàtiques obtingudes per al període que va del 1957 al 1988, mostrem quina ha estat la veritable dinamica evolutiva i quines són les perspectives d'aquesta en anys veniders, amb l'intenció de que aquest estudi reflexi la problemàtica general de tot l'àmbit pirinenc.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 16 (1990) p. 103-118, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41498


16 p, 384.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-15, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir