Població estrangera versus invasió mediàtica : Catalunya, 1975-1996
Domingo i Valls, Andreu, 1958- (Centre d'Estudis Demogràfics)
Brancós Coll, Inés (Centre d'Estudis Demogràfics)

Data: 1999
Resum: Població estrangera versus invasió mediàtica: Catalunya, 1975-1996 L'any 1996 hi havia enregistrats a Catalunya 114. 264 residents estrangers, xifra que representava l'1,9% de la població total. Tot i que aquest percentatge sigui lleugerament superior al d'Espanya (1,4%) no és comparable amb la proporció de població estrangera a d'altres països europeus (10,7% a Bèlgica, 9% a Àustria, 8,6% a Alemanya o 6,4% a França, per exemple). Aquesta proporció doncs, no sembla justificar l'alarma i el ressò amb el que es tracta la immigració estrangera. Diguem-ho des d'un bon començament: la imatge estadística que tenim de la població estrangera està mediatitzada per la legislació i pels criteris de recompte d'aquesta població. Allò que els mitjans de comunicació solen presentar com l'evolució de la població estrangera i en general de la immigració és el reflex de la incidència de les diferents mesures polítiques en la immigració i en els criteris de nacionalització, que al seu torn afecta el registre dels residents estrangers. Per a donar suport a aquesta contundent afirmació haurem de dir dos mots sobre les fonts estadístiques. El registre estadístic de la població estrangera al nostre país compta amb dues fonts principals: la resultant de censos i padrons; i l'obtinguda a través dels permisos de residència. Habitualment s'utilitzen aquestes segones dades. La raó que ho justifica és que, sobre les primeres, tenen l'avantatge de demostrar-se més exhaustives i la de ser recollides i publicades anualment. Quin és doncs el problema?.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Visibilitat estadística ; Residents estrangers ; Percentatge d'estrangers ; Catalunya
Publicat a: DCIDOB, Núm. 67-68. Immigrants. Nous ciutadans (Gener 1999) , p. 4-8, ISSN 2013-3413

Adreça alternativa: https://www.cidob.org/ca/publicacions/series_passades/dcidob/immigrants_nous_ciutadans


6 p, 534.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-05-30, darrera modificació el 2022-03-07



   Favorit i Compartir