Història del Dret Social i de les Institucions Laborals [103500]
Espuny Tomás, Maria Jesús
Vallès Muñío, Daniel
Paz Torres, Olga
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Títol variant: Historia del Derecho Social y de las Instituciones Laborales
Data: 2017-18
Resum: Es tracta d'una assignatura de primer curs, primer semestre, per tant, de formació bàsica. La seva contextualització té lloc a partir de l'orígen i el desenvolupament de la regulació jurídica de les principals institucions laborals com: el contracte de treball, la llibertat sindical, la negociació col·lectiva i els conflictes col·lectius. També en el marc del naixement i desenvolupament dels sindicats i de les associacions empresarials i la formació inicial del sistema de negociació col·lectiva. L'assignatura proporciona els coneixements teòrics relatius a la construcció del sistema polític, jurídic i social de l'Espanya contemporània, per tal d'entendre el nostre sistema actual. Dins d'aquest marc, es tracta que els estudiants siguin capaços de comprendre críticament la trajectòria històrica de la legislació i les institucions laborals. Es tracta també de vincular el dret social passat amb el present i comprendre els conceptes jurídics així com la seva evolució històrica. Els objectius de l'assignatura, per tant, són: 1) Tenir coneixements teòrics de la trajectòria del Dret del treball i comprendre l'anàlisi dels fets històrics. 2) Conèixer les realitats passades com a mètodes d'investigació crítics. 3) Comprendre els conceptes jurídics de cada període històric analitzat així com les institucions creades en el marc de cadascuna de les etapes objecte d'estudi. 4) Demostrar l'adquisició de coneixements teòrics a través de la reflexió escrita i oral. 1 5) Valorar la perspectiva de gènere en els inicis de la legislació del treball i en la consolidació del dret i de les institucions laborals.
Resum: Se trata de una asignatura de primer curso, primer semestre, por lo tanto, de formación básica. Su contextualización tiene lugar a partir del origen y desarrollo de la regulación jurídica de las principales instituciones laborales cómo: el contrato de trabajo, la libertad sindical, la negociación colectiva y los conflictos colectivos. También en el marco del nacimiento y desarrollo de los sindicatos y de las asociaciones empresariales y la formación inicial del sistema de negociación colectiva. La asignatura proporciona los conocimientos teóricos relativos a la construcción del sistema político, jurídico y social de la España contemporánea, para entender nuestro sistema actual. Dentro de este marco, se trata que los estudiantes sean capaces de comprender críticamente la trayectoria histórica de la legislación y las Instituciones laborales. Se trata también de vincular el derecho social pasado con el presente y comprender los conceptos jurídicos así como su evolución histórica. Los objetivos de la asignatura, por lo tanto, son: 1) Tener conocimientos teóricos de la trayectoria del Derecho del trabajo y comprender el análisis de los hechos históricos. 2) Conocer las realidades pasadas como métodos de investigación críticos 1 3) Comprender los conceptos jurídicos de cada periodo histórico analizado así como las instituciones creadas en el marco de cada una de las etapas objeto de estudio. 4) Demostrar la adquisición de conocimientos teóricos a través de la reflexión escrita y oral.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Relacions laborals [2500258]
Pla d'estudis: Grau en Relacions Laborals [806]Català
8 p, 93.4 KB

Castellà
8 p, 89.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2017-07-14, darrera modificació el 2020-11-01   Favorit i Compartir