Neuroquímica [101918]
Saura Antolín, Carlos A.. (Carlos Alberto) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Sabrià i Pau, Josefa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Título variante: Neurochemistry
Fecha: 2017-18
Resumen: En el context de la Matèria Fisiologia Molecular, l'assignatura Neuroquímica està dissenyada per entendre la funció del sistema nerviós central i perifèric en condicions fisiològiques i patològiques. Aquesta assignatura compren l'estudi dels diferents tipus cel·lulars i els factors que els regulen. L'assignatura fa èmfasi en l'ensenyament dels processos moleculars i cel·lulars implicats en el funcionament i interrelació dels diferents tipus cel·lulars del cervell. Un punt central del temari és el coneixement dels diferents tipus i etapes de la neurotransmissió, així com els mecanismes moleculars que regulen l'alliberament de neurotransmissors i la seva acció postsinàptica (plasticitat neuronal i expressió gènica). Es veu amb detall els procesos moleculars implicats en el metabolisme, regulació i alliberament dels neurotransmissors més comuns (glutamat, GABA, acetilcolina, catecolamines, serotonina, neuropèptids i altres), així com els seus mecanismes d'acció en la cèl·lula postsinàptica. Finalment, s'estudien els mecanismes bioquímics i fisiopatològics implicats en algunes malalties del sistema nerviós tals com malalties neurodegeneratives i mentals. L'objectiu final de l'assignatura és aprofundir en aspects bioquímics i moleculars del funcionament del cervell en condicions fisiològiques i patològiques per a que l'alumne pugui desenvolupar un raonament critic del funcionament del sistema nerviós. Els objectius educatius concrets d'aquesta assignatura de Neuroquímica són: 1. Conèixer l'organització anatòmica del sistema nerviós. 2. Conèixer l'organització cel·lular del sistema nerviós. 3. Adquirir una visió global dels mecanismes cel·lulars implicats en la diferenciació i funció de les cèl·lules del sistema nerviós 1 4. Comprendre la importància de la barrera hematoencefàlica i la compartimentalització cel·lular en el metabolisme cerebral 5. Conèixer els fonaments elèctrics i moleculars responsables de la transmissió de l'impuls nerviós. 6. Conèixer el funcionament de la sinapsi química i els processos d'emmagatzemament, alliberament, inactivació i acció dels neurotransmissors 7. Conèixer l'estructura molecular i el funcionament dels canals iònics i dels receptors de membrana dels neurotransmissors 8. Conèixer el metabolisme i acció dels principals neurotransmissors 9. Entendre els mecanismes bioquímics implicats en algunes patologies del sistema nerviós 10. Desenvolupar el raonament critic per profunditzar en qüestions científiques relacionades amb la bioquímica del sistema nerviós.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Biomèdiques [2501230]
Plan de estudios: Grau en Ciències Biomèdiques [832]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 88.1 KB

Anglès
Versió reduïda
3 p, 67.8 KB

Castellà
Versió reduïda
2 p, 67.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2017-07-14, última modificación el 2023-01-29



   Favorit i Compartir