Radiologia Clínica [102929]
Carrió, Ignasi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Títol variant: Radiología Clínica
Data: 2017-18
Resum: RADIOLOGIA I MEDICINA FÍSICA SABER: La radiació electromagnètica. Conceptes bàsics. Interacció de la radiació amb l'organisme humà. Detecció i mesura de la radiació. Radioprotecció. La imatge radiològica. Mitjans de contrast. Tècniques radiològiques. Interpretació radiològica: Lectura Sistemàtica i Semiologia bàsica. Ecografia. Generalitats. Instrumentació. Modalitats. Ultrasonografia Doppler: tipus. Semiologia i indicacions. Ressonància Magnètica (RM): Generalitats. Semiologia bàsica i indicacions. Estudi radiològic del tòrax, l'abdomen i aparell digestiu i l'aparell locomotor, del ronyó i vies urinàries, sistema nerviós, circulatori i altres aparells i sistemes: tècniques, indicacions i semiologia bàsica. Radiologia obstètrica, ginecològica i de la mama. R. intervencionista. R. pediàtrica. Maneig d'isòtops en medicina, radiotraçadors i radiofàrmacs. Estudis morfològics ifuncionals amb isòtops dels principals òrgans i aparells. Estudis isotòpics SPECT, PET i altres tècniques indicacions i semiologia bàsica. Radioteràpia. Resposta tumoral. Resposta dels teixits normals. Modalitats d'irradiació. SABER FER: Amb competència. Identificar les estructures anatòmiques normals i detectar anomalies en radiografia simple de tòrax, abdomen i estructures òssies. Ecografia abdominal. TAC i RM cerebral, toràcica i abdominal. Identificar la semiologia bàsica en medicina nuclear. Mesures simples de protecció radiològica. 1 Haver-lo practicat tuteladamente: Identificar els signes radiològics de les malalties més prevalents i que estableixen el diagnòstic en les situacions de risc vital. Càlculs i mesures de la radiació. Valorar camps de tractament radioteràpic en les diferents localitzacions tumorals. Haver-lo vist practicar per un expert: Radiologia intervencionista. Exploracions radiològiques en nens. Programació i execució de tractaments radiològics. Preparació de radiofàrmacs. Condicions de seguretat i protecció en una instal·lació radiològica i nuclear clínica. VALORS PROFESSIONALS I ÈTICA. HABILITATS DE COMUNICACIÓ. MANEIG DE LA INFORMACIÓ. ANÀLISI CRÍTICA I INVESTIGACIÓ.
Resum: RADIOLOGÍA Y MEDICINA FÍSICA SABER: La radiación electromagnética. Conceptos básicos. Interacción de la radiación con el organismo humano. Detección y medida de la radiación. Radioprotección. La imagen radiológica. Medios de contraste. Técnicas radiológicas. Interpretación radiológica: lectura sistemática y semiología básica. Ecografía. Generalidades. Instrumentación. Modalidades. Ultrasonografía Doppler: tipos. Semiología e indicaciones. Resonancia Magnética (RM): Generalidades. Semiología básica e indicaciones. Estudio radiológico del tórax, el abdomen, el aparato digestivo y el aparato locomotor, riñón y vías urinarias, sistema nervioso, circulatorio y otros aparatos y sistemas: técnicas, indicaciones y semiología básica. Radiología obstétrica, ginecológica y de la mama. R. intervencionista. R. pediátrica. Manejo de isótopos en medicina, radiotrazadores y radiofármacos. Estudios morfológicos y funcionales con isótopos de los principales órganos y aparatos. Estudios isotópicos SPECT, PET y otras técnicas: indicaciones y semiología básica. Radioterapia. Respuesta tumoral. Respuesta de los tejidos normales. Modalidades de irradiación. SABER HACER: Con competencia. Identificar las estructuras anatómicas normales y detectar anomalías en radiografía simple de tórax, abdomen y estructuras óseas. Ecografía abdominal. TAC y RM cerebral, torácica y abdominal. Identificar la semiología básica en medicina nuclear. Medidas simples de protección radiológica. Haberlo practicado de formatutelada: Identificar los signos radiológicos de las enfermedades más prevalentes 1 Haberlo practicado de formatutelada: Identificar los signos radiológicos de las enfermedades más prevalentes y que establecen el diagnóstico en las situaciones de riesgo vital. Cálculos y medidas de la radiación. Valorar campos de tratamiento radioterápico en las diferentes localizaciones tumorales. Haberlo visto practicar por un experto: Radiología intervencionista. Exploraciones radiológicas en niños. Programación y ejecución de tratamientos radiológicos. Preparación de radiofármacos. Condiciones de seguridad y protección en una instalación radiológica y nuclear clínica. VALORES PROFESIONALES Y ÉTICA. HABILIDADES DE COMUNICACIÓN. MANEJO DE LA INFORMACIÓN. ANÁLISIS CRÍTICO E INVESTIGACIÓN.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Medicina [2502442]
Pla d'estudis: Grau en Medicina [1192]Català
7 p, 88.6 KB

Castellà
6 p, 83.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2017-07-14, darrera modificació el 2021-07-15   Favorit i Compartir