El marc local i la prestació dels serveis municipals a l'àrea MAB-6 ALT PIRINEU
Mateu, Xavier

Data: 1988
Resum: L'analyse détaillée, dans les municipalités de la zone MAB-6 HAUTES PYRENNÉES, des équipements municipaux, des prestations de services et de la législation applicable localement constitue la base de la réflexion sur la fonctionnalité et sur les perspectives des petites communes de montagne. Il est important de souligner l'importance de l'institution municipale dans les zones de montagne. Cependant, la petite communes de montagne ne peut-être une reproduction caricaturale et réduite des communes plus grandes. Dans la plupart de cas ces petites communes ne sont pas en mesure d'exercer toutes les fonctions prévues par la législation sur le régime local, et ceci pour diverses raisons: structure de la population, déficits historiques accumulés en matiere d'équipement et d'infmtructure, dépeuplement, etc. La législation catalane prévoit des régimes juridiques spécifiques pour les municipalités et démontre ainsi qu'elle est sensible a leurs problemes. Cependant, toutes les communes ne peuvent bénéficier de ces régimes juridiques qui a la fois s'appliquent a un domaine trop vaste et de maniere trop reglementée. Les petites communes de montagne sont a ce point de vue défavoriseés.
Resum: A detailed analysis of municipal infrastructures and services in the municipalities in the HIGH PYRENEES MAB-6 area, together with relevant local govemment legislation, constitutes the empirical basis or point of reference for these reflections on the viability and hture perspectives of small mountain settlements. It is important to emphasise the pre-eminence of the municipality in mountain areas. Nevertheless, small mountain municipalities ca11 not be a caricatured and rachitic reproduction of larger ones. It must be understood that in most cases small municipalities are, for various reasons, incapable of canying out all the functions adjudicated to them under government legislation. Such reasons include: unbalanced population structure, deficiencies in infrastructures accumulated over time, severe population loss, and so on. Although Catalan local govemment legislation contemplates special cases and a certain degree of understanding of the case of small municipalities, it is a juridical regime designed to be implemented at an excessively general level.
Resum: El análisis detallado de los equipamientos municipales y de la prestación de servicios en los municipios del área MAB-6 ALT PIRINEU, así como de la legislación aplicable al ámbito local, es la base empírica que sirve de referencia para una reflexión sobre la funcionalidad y perspectivas de los pequeños municipios de montaña. Hay que resaltar la enorme importancia que tiene la institución municipal en las areas de montaña. Sin embargo, el pequeño municipio de montaña no puede ser una reproducción caricaturesca y raquítica de otros municipios de mayores dimensiones. En la mayoria de los casos, el pequeño municipio de montaña no puede cumplir todas las funciones que le encomienda la legislación de régimen local, y ello por varios motivos: la particular estructura del poblamiento, los déficits histórics que se acumulan en materia de equipamientos e infraestructuras, la despoblación, etc. Si bien es verdad que la legislación catalana de régimen local muestra una cierta sensibilidad por el tema de los pequeños municipios, lo cierto es que este régimen jurídico se aplica de una forma demasiado genérica.
Resum: L'anàlisi detallada dels equipaments municipals i de la prestació de serveis en els municipis de l'area MAB-6 ALT PIRINEU, com també de la principal legislació d'aplicació en l'àmbit local, és la base empírica que serveix de referència a la reflexió sobre la funcionalitat i les perspectives dels petits municipis de muntanya. Hem de ressaltar la importàincia cabdal que té la institució municipal a les àrees de muntanya. Ara bé, el petit municipi de muntanya no pot ser una reproducció caricaturesca i raquítica d'altres municipis de dimensions més grans. És necessari convenir que, en la majoria dels casos, el petit municipi de muntanya no pot acomplir totes les funcions que li encomana la legislació de regim local i això per diversos motius: la particular estructura de poblament, els dèficits històrics que s'hi acumulen en matina d'equipaments i infrastructures, la fortíssima davallada de població que han patit, etc. Però la legislació catalana de regim local, per bé que preveu règims específics i demostra una certa sensibilitat pel tema dels petits municipis, és un règim jurídic que s'aplica sobre un àmbit massa genèric i, al mateix temps, d'una manera massa reglada perquè puguin caber-hi amb comoditat tots els municipis. Dins del ventall de municipis a considerar, els petits municipis de muntanya se situen en una posició extrema.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 12 (1988) p. 163-177, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41428


15 p, 470.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-06-08, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir