Individu, Salut i Societat [42285]
Molero Mesa, Jorge
Gutiérrez García, José Manuel
Roqué Rodríguez, Xavier
Mulberger, Annette
Arrizabalaga Valbuena, Jon
Jiménez Lucena, Isabel
Graus Ferrer, Andrea
Lugo Márquez, Sara
Girón, Álvaro
Vidal, Fernando
Balltondre Pla, Monica
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Additional title: Individual, Health and Society
Additional title: Individuo, Salud y Sociedad
Date: 2017-18
Abstract: El mòdul aborda de manera crítica l'estudi històric dels processos de medicalització i psicologització (materials i simbòlics) ocorreguts en el món occidental, amb especial atenció al període contemporani. A través de l'estudi de les categories de classe, gènere i raça, s'identifiquen els diferents agents, processos socials i mecanismes institucionals que han intervingut en aquests processos com a eix central de la modernitat. Així mateix, es valoren les conseqüències del procés de medicalització i psicologització pel que fa a la legitimació del control social, la percepció de la salut i la malaltia i l'autopercepció de la dualitat ment-cos. Finalment, a 1 del control social, la percepció de la salut i la malaltia i l'autopercepció de la dualitat ment-cos. Finalment, a través de l'anàlisi de les relacions de poder / saber subjacents en aquests processos s'assenyalen els factors que van permetre a les ciències biomèdiques convertir-se en una de les àrees de coneixement amb major influència per justificar la jerarquització i desigualtat humanes.
Abstract: El módulo aborda de forma crítica el estudio histórico de los procesos de medicalización y psicologización (materiales y simbólicos) ocurridos en el mundo occidental, con especial atención al periodo contemporáneo. A través del estudio de las categorías de clase, género y raza, se identifican los diferentes agentes, procesos sociales y mecanismos institucionales que han intervenido en dichos procesos como eje central de la modernidad. Asimismo, se valoran las consecuencias del proceso de medicalización y psicologización en cuanto a la legitimación del control social, la percepción de la salud y la enfermedad y la autopercepción de la 1 cuanto a la legitimación del control social, la percepción de la salud y la enfermedad y la autopercepción de la dualidad mente-cuerpo. Finalmente, a través del análisis de las relaciones de poder/saber que subyacen en estos procesos se señalan los factores que permitieron a las ciencias biomédicas convertirse en una de las áreas de conocimiento con mayor influencia para justificar la jerarquización y desigualdad humanas.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Studies: Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat [4313223]
Study plan: Màster Universitari en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat [1098]Català
6 p, 93.2 KB

Anglès
Versió reduïda
2 p, 67.0 KB

Castellà
6 p, 90.3 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2017-09-15, last modified 2020-11-01   Favorit i Compartir