Tendències recents de la migració i dels canvis residencials a la ciutat de Barcelona i els municipis del Pla Estratègic Metropolità
Recaño Valverde, Joaquín (Centre d'Estudis Demogràfics)
López Gay, Antonio (Centre d'Estudis Demogràfics)

Publicació: Barcelona Ajuntament de Barcelona : Consell de Ciutat 2006
Descripció: 28 pag.
Resum: En aquesta contribució s'analitza de forma sintètica l'evolució de la intensitat i les característiques demogràfiques i territorials de la migració interna de la ciutat de Barcelona en el context del 36 municipis del Pla Estratègic Metropolità (PEM). El període d'estudi s'estén des de començaments de la dècada dels noranta fins a les últimes dades disponibles, que corresponen a l'any 2004. Els resultats obtinguts en aquest estudi mostren entre els seus principals resultats que: a) El model d'intercanvis de la ciutat de Barcelona té un caràcter bipolar. Per un costat, l'estratègia residencial preferent de la població de Barcelona és la de romandre a la ciutat (6 de cada 10 canvis d'habitatge finalitzen el seu recorregut a l'interior del municipi de Barcelona). Per altra banda, una vegada es creua la frontera municipal els canvis residencials es localitzen preferentment més enllà dels municipis més propers (en el nostre estudi, fora l'àmbit del PEM). b) El procés de desconcentració urbana en què s'insereix la ciutat de Barcelona des de mitjans de la dècada dels setanta, caracteritzat per la pèrdua de població dels municipis del nucli central (Barcelonès) cap l'àmbit metropolità i que insinuava símptomes d'haver arribat a la màxima intensitat, cobra una nova dimensió per l'arribada de la immigració estrangera, cada vegada més protagonista dels fluxos d'entrades i sortides de la ciutat de Barcelona cap a el seu espai més pròxim. c) Malgrat el manteniment d'una migració neta negativa en els seus intercanvis amb la resta de municipis espanyols, la ciutat de Barcelona no presenta les taxes d'emigració més intenses en el context dels municipis del Pla Estratègic Metropolità. Ben al contrari, és la seva baixa taxa d'immigració interna la principal responsable del saldo negatiu final.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Col·lecció: Part II. Anàlisi de la demanda, l'oferta i les polítiques d'habitatge a Barcelona
Document: Capítol de llibre
Publicat a: Llibre Blanc de l'Habitatge a Barcelona, 2006, p. 60-87, ISBN 978-84-611-6959-7

Adreça alternativa: http://www.conselldeciutat.cat/ca/page.asp?id=26


28 p, 478.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres

 Registre creat el 2017-11-16, darrera modificació el 2023-02-02



   Favorit i Compartir