Els recursos humans a Sant Boi de Llobregat
Cabré, Anna, 1943-
Pujadas, Isabel, 1949-
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicación: Centre d'Estudis Demogràfics 1984
Descripción: 107 pag.
Resumen: Prenent com a exemple el municipi de Sant Boi de Llobregat, les autores plantegen la forma de tractar un estudi municipal referent a l'anàlisi de la variable demogràfica. En aquest sentit, l'interès del treball és degut tant al fet que permet conèixer la realitat dels recursos humans a Sant Boi de Llobregat com el coneixement que proporciona sobre la forma d'estructurar temàticament un estudi de la població a nivell municipal. L'evolució històrica, la situació demogràfica actual i la distribució espaial de la població, conformen el primer gran bloc del treball. El segon capítol estudia els diferents aspectes de l'activitat de la població a Sant Boi de Llobregat: en primer lloc, s'avalua el nivell d'activitat dels seus habitants; seguidament, s'examina l'estructura de la població activa segons la seva situació laboral; en tercer lloc, s'examina el pes relatiu dels sectors d'activitat; i, finalment, s'estudia la relació entre l'activitat dels habitants de St. Boi i l'activitat dins del mateix municipi, mesurada sobretot a partir dels desplaçaments per motiu laboral. El nivelld'instrucció de la població, així com el tractament del problema de l'atur (volum, evolució i característiques - per sexe i edat, segons sectors d'activitat, grups professionals i nivell d'instrucció) són els temes centrals tractats en la tercera part del treball. Per últim, l'estudi finalitza amb un apartat sobre les perspectives de creixement de la població de St. Boi de Llobregat, com a nucli important proper a Barcelona i dins de l'entorn metropolità a què pertany, es conclou que: Actualment és imprevisible conèixer l'extensió i la duració del moviment de desacceleració del creixement demogràfic; amb tot, la inercia del potencial de creixement acumulat fa impensable que St Boi arribi a perdre població a no ser que es produeixi un moviment emigratori massiu del qual, actualment no s'en dóna cap indici.
Resumen: Tomando como ejemplo el municipio de St. Boi de Llobregat, las autoras plantean la forma de abordar un estudio municipal en lo que respecta al análisis de la variable demográfica. En este sentido, el interés del trabajo se debe tanto al hecho de que permite conocer la realidad de los recursos humanos en St. Boi de Llobregat como al conocimiento que proporciona sobre la forma de estructurar temáticamente un estudio de la población a nivel municipal. La evolución histórica, la situación demográfica actual y la distribución espacial de la población, conforman el primer gran bloque del trabajo. El segundo capítulo estudia los diferentes aspectos de la actividad de la población en St. Boi: en primer lugar, se avalúa el nivel de actividad de sus habitantes, seguidamente, se examina la estructura de la población activa según su situación laboral; en tercer lugar, se trata el peso relativo de los sectores de actividad; y, finalmente, se estudia la relación entre la actividad de los habitantes de St. Boi y la actividad dentro del mismo municipio, medida sobre todo a partir de los desplazamientos por motivo laboral. El nivel de instruccioón de la población, así como el tratamiento del problema del paro, volumen, evolución y características - por sexo y edad - según sectores de actividad, grupos profesionales y nivel de instrucción son los temas centrales tratados en la tercera parte del trabajo. Por último, el estudio finaliza con un apartado sobre las perspectivas de crecimiento de la población en St. Boi de Llobregat, como núcleo importante cercano a Barcelona y dentro del entorno metropolitano al que pertenece. Se concluye que: actualmente, es imprevisible conocer la extensión y la duración del movimiento de desaceleración del crecimiento demográfico; con rodo, la inercia del potencial de crecimiento aacumulado hace impensable que St. Boi llegue a perder población a menos que se produzca un movimiento emigratorio masivo del que, actualmente, no se da ningún indicio.
Resumen: Taking as their example, St. Boi de Llobregat, the authors set forth an approach to making a study of conurbations as far as the demographic variable is concerned. Thus, the interest of this study lies in the fact that it allows one, not only to know the human resources situation in St. Boi de Llobregat but also, how to structure a population study at municipal level thematically. The historical development, present demographic situation and physical distribution of the population are subjects taken up in the first major section of the study. The second chapter studies the various aspects of the population's activity in San Boi. In the first place, the level of activity of the inhabitants is studied; secondly, the structure of the active population according to work situation is examined and; finally, the relationship between the activity of the inhabitants of St. Boi and activity within St. Boi itself is examined using work-related travel as the principal measure. The level of education along with the unemployment problem (its extent, development and characteristics - by sex and age, according to activity sector, professional group and level of education) are the main themes dealt with in the third part of the study. Finally, the study concludes with a section on the outlook for population growth in St. Boi de Llobregat within the metropolitan environment in which, as an important centre near Barcelona, it is situated. At present, it is impossible to predict the extent and duration of the deccelaration in population growth. All in all, with the inertia of the accumulated growth potential it would be difficult to imagine St. Boi losing its population unless, that is, there were to be massive emmigration and for the moment there is no sign of that happening.
Resumen: Prenant comme exemple la commune de St. Bol de Llobregat, les auteurs se posent le problème de la méthode d'étude au niveau munlcipal des variables démographiques. L'intérêt de ce travail est donc double : étude proprement dite du potentiel humain dans cette commune et exemple de structuration thématique pour des travaux analogues. La première partie est un survol de l'évolution historique, de la situation démographique actuelle et de la distribution spatiale de la population. La seconde partie est une étude des différents aspects de l'activité de la population à St. Boi : niveau d'activité de la population, structure de l'emploi, poids relatif des differentes activités économiques et finalement relation entre le type d'activité et la vie urbaine, notamment sous l'angle des déplacements des travailleurs. La troisième partie se centre sur le niveau d'instruction de la population et la structure de la population des sans-emplois. Finalement l'étude conclut en examinant quelles sont les perspectives de croissance de la population de St. Boi comme centre urbain important appartenant à l'environnement métropolitain de Barcelone.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics); 2
Documento: Working paper
Materia: Recursos humans ; Sant Boi de LLobregat (Catalunya) ; Població activa ; Sant Boi de Llobregat (Catalunya) ; Població



107 p, 3.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2017-12-14, última modificación el 2024-03-09



   Favorit i Compartir