La percepció del temps a l'activitat esportiva
Bayés, Ramon 1930- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)

Títol variant: La percepción del tiempo en la actividad deportiva
Data: 1998
Resum: Es presenta una taxonomia que permet agrupar les tasques o situacions esportives -amb independència de l'esport de què es tracti- en funció de l'alteració que són susceptibles de produir en la percepció del pas del temps de l'esportista. Es considera que una classificació d'aquest tipus pot ajudar els psicòlegs de l'esport, els entrenadors i els propis atletes a analitzar, en una primera aproximació, la dimensió temporal de situacions de la pràctica esportiva amb capacitat per generar problemes de concentració. Probablement, un dels aspectes susceptibles de ser millorat és el tractament dels temps d'espera abans o entre les competicions, els quals, moltes vegades, originen un estrès situacional en gran part evitable o atenuable. Es proposa un instrument d'avaluació temporal per portar a terme aquesta tasca.
Resum: Se presenta una taxonomía que permite agrupar las tareas o situaciones deportivas -con independencia del deporte de que se trate- en función de la alteración que son susceptibles de producir en la percepción del paso del tiempo del deportista. Se considera que una clasificación de este tipo puede ayudar a los psicólogos del deporte, a los entrenadores y a los propios atletas a analizar, en primera aproximación, la dimensión temporal de situaciones de la práctica deportiva con capacidad para generar problemas de concentración. Probablemente, uno de los aspectos susceptibles de ser mejorado lo constituye el tratamiento de los tiempos de espera antes o entre competiciones, los cuales, en muchas ocasiones, originan un estrés situacional en gran medida evitable o atenuable. Se propone un instrumento de evaluación temporal para llevar a cabo esta labor.
Resum: A taxonomy that allows us to classify sportive situations depending on the effects that they produce on the experience of time passing is proposed. It is considered that a classification like this can help sports psychologists, coaches and the athletes themselves in the detection of situations of the sportive practice that can produce concentration problems. It is argued that resting time before a competition or between competitions that cause situational stress can be better managed. An instrument for the evaluation of passing time is proposed in order to analys this matter.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català i castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Percepció del temps ; Estimació subjectiva del pas del temps ; Concentració ; Percepción del tiempo ; Estimación subjetiva del paso del tiempo ; Concentración
Publicat a: Apunts. Educació física i esports, Núm. 53 (1998) , p. 83-91, ISSN 0214-8757

Adreça alternativa: https://www.revista-apunts.com/hemeroteca?article=663


9 p, 4.4 MB

Castellà
9 p, 3.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-12-14, darrera modificació el 2021-08-08   Favorit i Compartir