Web of Science: 0 cites, Google Scholar: cites
Maximiliano : un Quijote mexicano en Noticias del Imperio de Fernando del Paso
Wolfenzon, Carolyn (Bowdoin College)

Títol variant: Maximiliano : un Quixot mexicà a Noticias del Imperio de Fernando del Paso
Títol variant: Maximillian : a Mexican Quijote in Fernando del Paso's Noticias del Imperio
Data: 2017
Resum: En Noticias del Imperio de Fernando del Paso, el autor construye al personaje histórico del emperador Maximiliano bajo el molde de El Quijote y Blasio, su escribiente, es una adaptación mexicanizada de Sancho Panza. En un plano estructural esta relación se mantiene: Noticias del Imperio como El Quijote pone en primer plano el proceso de su propia construcción. Ambos son textos metatextuales pero con una diferencia: mientras que el personaje del Quijote es el agente de su propia construcción y se convierte en caballero andante por voluntad propia, el Quijote mexicano, Maximiliano, se deja llevar, volviéndose una copia del primero. Se convierte en un títere del poder al que aspiran los franceses en México. Maximiliano, o el Quijote mexicano que construye Del Paso, es inconsciente de que se está volviendo un Quijote y que está perdiendo la razón. En su caso, esta locura, no es producto del exceso de lecturas, sino de la coyuntura política de un país caótico que vive dos guerras simultáneas, donde sus principales aliados lo dejan solo en un país ajeno.
Resum: En Noticias del Imperio de Fernando del Paso, l'autor construeix al personatge històric de l'emperador Maximiliano sota el motlle de El Quixot i Blasio, el seu escrivent, el qual correspon a una adaptació mexicanitzada de Sancho Panza. En un pla estructural aquesta relació es manté: Noticias del Imperio com El Quixot posa en primer pla el procés de la seva pròpia construcció. Ambdós són textos metatextuals però amb una diferència: mentre que el personatge del Quixot és l'agent de la seva pròpia construcció i es converteix en cavaller errant per voluntat pròpia, el Quixot mexicà, Maximiliano, es deixa emportar, i es torna una còpia del primer. Es converteix en un titella del poder a què aspiren els francesos a Mèxic. Maximiliano, o el Quixot mexicà que construeix Del Paso, és inconscient de què s'està tornant un Quixot i que està perdent la raó. En el seu cas, aquesta bogeria, no és producte de l'excés de lectures, sinó de la conjuntura política d'un país caòtic que viu dues guerres simultànies, on els seus principals aliats el deixen sol en un país aliè.
Resum: In Fernando del Paso's Noticias del Imperio, the author constructs the historical characters of Emperor Maximillian and Blasio, his clerk, as Mexican adaptations of Quijote and Sancho Panza. Noticias del Imperio puts the process of its own creation in the spotlight, just as El Quijote does. Both are meta-textual texts, but with one difference: while Quijote's character is the agent of his own construction and becomes an errant knight by his own choosing, Maximillian is shaped as a copy of the original Quijote by the narrator and the political climate. He becomes a puppet of power that the French aspire to in Mexico. Maximillian, the Mexican Quijote that del Paso constructs, is unaware of the fact that he is becoming Quijote and losing his reason. In his case, this craziness is not a product of an excess of reading, but rather a product of the politics of a chaotic country that is undergoing two simultaneous wars, where his principal allies have left him alone in a foreign country.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Noticias del Imperio ; Fernando del Paso ; Quijote ; Teatralidad ; Quixot ; Teatralitat ; Modernitat ; Modernidad ; Modernity ; Theatricality
Publicat a: Mitologías hoy, Vol. 16 (2017) , p. 133-150 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v16-wolfenzon
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/331378
DOI: 10.5565/rev/mitologias.467


18 p, 283.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Mitologías hoy
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2018-01-01, darrera modificació el 2021-12-11   Favorit i Compartir