Tenir o no tenir fills : és aquesta la qüestió?
Domingo i Valls, Andreu, 1958-
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicación: Barcelona Centre d'Estudis Demogràfics 1988
Resumen: La gènesi d'aquest article fou l'interès per explicar la baixa sobtada de la nupcialitat a partir de 1975 fins el 1985, bo i considerant els canvis en el comportament de la població vers la parella, la família i, sobretot, l'infant. Interessava analitzar la percepció social de l'infant i la seva valoració així com copsar com interpretaven els individus les seves pròpies actituds, quins marcs de referència utilitzaven i com situaven el seu comportament davant el conjunt social. Per a aquest objectiu es realitzaren entrevistes en profunditat a Madrid i Barcelona l'any 1985. El material obtingut fou objecte d'un buidat sistemàtic i, a través d'un programa informàtic específic, fou explotat en base a concretar l'actitud dels entrevistats davant la decisió de tenir o no tenir fills i percebre el canvi familiar que, junt amb altres factors, aixö comportava. El fet de tenir o no tenir fills apareixia fortament vinculat, en primer lloc, a la situació econòmica i la qualitat de vida; en segon lloc, a la forma d'entendre la parella i l'autonomia dels individus que la integren i, per últim, a la reestructuració dels papers entre home i dona, amb especial atenció a la condició de la dona.
Resumen: El origen de este artículo fue el interés por explicar el brusco descenso de la nupcialidad acaecido a partir de 1975 hasta 1985, teniendo en cuenta al mismo tiempo los cambios en el comportamiento de la población referidos a la pareja, la familia y el niño Interesaba analizar la percepción social del niño y su valoración, así como intentar captar la manera como interpretaban los individuos sus propias actitudes, qué marcos de referencia utilizaban y como situaban su comportamiento ante el conjunto social. Con este objetivo se llevaron a cabo encuestas en profundidad en Madrid y Barcelona durante 1985. El material obtenido fue objeto de un vaciado sistemático, y a través de un programa informático específico, fue explotado en base a concretar la actitud de las personas entrevistadas frente a la decisión de tener o no tener hijos y percibir, también, el cambio familiar que esto supone. El hecho de tener o no tener hijos aparecía muy vinculado, en primer lugar, a la situación económica y a la calidad de vida; en segundo lugar, a la manera de entender la pareja y a la autonomía de los que la integran, y por último, a la reestructuración de los roles entre el hombre y la mujer, con especial atención a la condición de la mujer.
Resumen: The origin of this article was the interest in explaining the declive in nuptiality from 1975 to 1985, considering changes in people's behaviour towards couple, family and mainly child's aspects. The autor was interested in analysing both social perception and assessment of child. At the same time the study was fecused on people's interpretation of their own attitudes, the kind of references they used and the place they took their behaviour on the whole society. In order to achieve this objetive interviews were held in Madrid and Barcelona in 1985. By a specific computer programme the information was copied out. Afterwards it was elaborated in order to concrete people's attitudes on having or not having children and to notice changes on family's pattern. Having or not having children thus appeared as strongly tied to: the economic situation and the standard of living; how couple and each of its component's freedom is considered and reestructuring man and woman's roles specially with regard to the changing woman's role.
Resumen: La recherche d'une explication de la baisse soutenue de la nuptialité à partir de 1975 jusqu'à 1985, est à l'origine de cet article. On essaiera de tenir compte en même temps des changements qui ont eu lieu dans le comportement de la population envers la cohabitation, la famille et, surtout, l'enfant. La valorisation et la perception sociale de l'enfant est le sujet de notre analyse mais on essaiera aussi de saisir de quelle façon les individus interprètent leurs propres attitudes et quels types de cadre de réfèrence ils utilisent. Dans ce but, en 1985, nous avons mené à bien une série d'entretiens en profondeur à Madrid et à Barcelone. La transcription intégrale de ces entretiens sur support informatique à permi un traitement avec un programme ad hoc ce qui nous a permi de cerner l'attitude des personnes interrogées à propos de la décision d'avoir ou non des enfants et, entre autres, analyser les changements familiaux. Le fait d'avoir ou non des enfants apparait être fortement lié, en premier lieu, avec le niveau économique et la qualité de vie; en second lieu avec la conception de la cohabitation et l'autonomie des conjoints et pour finir avec la nouvelle répartition des rôles entre homme et femme et la condition de la femme.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 27
Documento: Working paper
Materia: Control de la natalitat ; Aspectes socials ; Enquestes ; Natalitat



35 p, 1.6 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2018-01-15, última modificación el 2024-03-09



   Favorit i Compartir