Una llengua electrònica per identificar explosius difícils de detectar
González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Título variante: Una lengua electrónica para identificar explosivos difíciles de detectar
Título variante: An electronic tongue to identify hard to detect explosive compounds
Fecha: 2017
Resumen: Els explosius químics es fan servir en les indústries mineres i en les construccions civils; també en atacs terroristes. Un dels compostos que més es fan servir per a aquesta última finalitat es el triperòxid de triacetona, perquè és pot fabricar domèsticament i és un dels més difícils de detectar amb els mètodes convencionals. Investigadors de la UAB han desenvolupat una llengua electrònica amb sensors que detecta compostos explosius nitro i peròxid de manera més ràpida, precisa i econòmica. Això facilita també la seva traçabilitat.
Resumen: Los explosivos químicos se usan en las industrias mineras y en las construcciones civiles; también en ataques terroristas. Uno de los compuestos que más se usan para esta última finalidad es el triperóxido de triacetona, porque se puede fabricar domésticamente y es uno de los más difíciles de detectar con los métodos convencionales. Investigadores de la UAB han desarrollado una lengua electrónica con sensores que detecta compuestos explosivos nitro y peróxido de manera más rápida, precisa y económica. Esto facilita también su trazabilidad.
Resumen: Chemicals explosives are used in mining industries and civil constructions¸ unfortunately also in terrorist attacks. One of these compounds which is often used in this last objective is triperoxid of triacetone, because it can be produced domestically and is one of the most difficult to detect with conventional methods. UAB researchers have developed an electronic tongue with sensors that detects explosive nitro and peroxide compounds in an easier, quicker and more economical way. This allows also their traceability.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, Castellà i Anglès
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Novembre 2017, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 238.7 KB

Español
2 p, 182.5 KB

English
2 p, 180.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2018-02-12, última modificación el 2023-10-01



   Favorit i Compartir