Objectius i carències de la política criminal contra la petita delinqüència
Cugat Mauri, Míriam (Universitat Autònoma de Barcelona)
Aguilar Romo, Mónica (Audiència Provincial de Barcelona)
Guardiola Lago, María Jesús (Universitat Autònoma de Barcelona)
Cuenca, Mª José (Universitat Autònoma de Barcelona)
Navarro Blasco, Eduardo (Audiència Provincial de Barcelona)
Rebollo Vargas, Rafael (Universitat Autònoma de Barcelona)

Data: 2012
Resum: A més de la reflexió sobre la necessitat o la justificació de les reformes legals, l'objecte central d'aquest treball rau en la valoració de la viabilitat de les mesures penals i processals adoptades des de 2003 per lluitar contra el fenomen de la petita delinqüència reiterada, ja que partíem que l'objectiu de les reformes processals dirigides a aconseguir l'enjudiciament immediat de les faltes, estava destinat a estrangular les possibilitats aplicatives dels nous tipus de falta reiterada elevada a delicte, que requerien el transcurs del temps necessari per a la seva acumulació sense enjudiciament previ. La nostra hipòtesi de partida ha quedat confirmada per les dades. Amb tot, creiem que hi ha un espai aplicatiu per a aquestes normes a què dediquem la darrera part del treball, en què analitzem quins canvis haurien d'adoptar els operadors jurídics per a contribuir a la seva eficàcia.
Resum: Además de la reflexión sobre la necesidad o la justificación de las reformas legales, el objeto central de este trabajo radica en la valoración de la viabilidad de las medidas penales y procesales adoptadas desde 2003 para luchar contra el fenómeno de la pequeña delincuencia reiterada, ya que partíamos que el objetivo de las reformas procesales dirigidas a conseguir el enjuiciamiento inmediato de las faltas, estaba destinado a estrangular las posibilidades apli- cativas de los nuevos tipos de falta reiterada elevada a delito, que requerían el transcurso del tiempo necesario para su acumulación sin enjuiciamiento previo. Nuestra hipótesis de partida ha quedado confirmada por los datos. Con todo, creemos que hay un espacio aplicativo para estas normas a las que dedicamos la última parte del trabajo, en la que analizamos qué cambios deberían adoptar los operadores jurídicos para contribuir a su eficacia.
Resum: In addition to the reflections on the need to justify legal reforms, the focus of this paper lies in the assessment of the viability of the criminal and procedural measures taken since 2003 to face minor recidivist crime, though the goal of the procedural reforms aimed to achieve the immediate prosecution of the offenses, it was meant to limit the possibilities to apply the new types of recidivist offense upgraded to criminal offense. These criminal offenses required certain amount of time for its accumulation without previous trial. Our hypothesis has been confirmed by the data. However, we believe there is scope for the application of these rules, thus the last part of the paper focuses on this issue and analyzes what changes ought to be undertaken by lawyers to contribute to its effectiveness.
Nota: El present article és fruit del treball realitzat, en el marc del Projecte d'investigació, estudi i anàlisi sobre la seguretat a Catalunya, gràcies a l'ajut concedit per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya de 22 de desembre de 2009 (DOGC núm. 5693 - 16/08/2010)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català i castellà
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Publicat a: Revista catalana de seguretat pública, Núm. 25 (Març 2012) , p. 177-225, ISSN 2014-2781

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/RCSP/article/view/252315


Català
49 p, 5.0 MB

Español
51 p, 236.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Grup de Recerca en Dret Penal i Noves Tendències de la Política Criminal
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2018-02-21, darrera modificació el 2020-08-30   Favorit i Compartir