Análisis provincial de la nupcialidad en España
Miret, Pau, 1964-
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicación: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 1994
Resumen: Les pautes de nupcialitat per edat observades a Espanya durant la dècada dels vuitanta podenconsiderar-se contraposades a les registrades durant la dècada dels setanta. Mentre que des de 1980 la població es casa cada cop més tard, des de finals dels cinquanta a finals dels setanta es produí unrejoveniment de les pautes nupcials per edat. Com a conseqüència d'aquests models contraposats, mentre que des del començament de la década dels vuitanta fins l'actualitat es registren índexsd'intensitat nupcial en descens, en els vint anys anteriors l'intensitat de la nupcialitat fou en tot moment molt alta. Aquest estudi es centra en dos moments en el temps durant els quals els models de nupcialitat poden considerar-se contraposats: el període 1975/6, moment que marca el principi de la fi d'un patró nupciald'alta intensitat i joventut en el calendari, i 1981, moment en que s'inicia la inversió en la tendència del calendari nupcial, fet que conduirá a uns indexs d'intensitat nupcial cada any més reduïts, tendènciaque encara no ha finalitzat. L'estudi es pregunta per l'extensió territorial d'aquests dos models nupcials en els dos momentsanteriorment esmentats. La metodología embrada es basa en les "taxes de primonupcialitat de soltersespecífiques per edat", a partir de les quals es construeix un indicador transversal d'intensitat (l'"Índexsintétic de primers matrimonis sobre solters") i un indicador de calendari (l'"Edat mitjana als primers matrimonis sobre solters"), éssent aquests indicadors la base per a la classificació posterior delsmodels de nupcialidata provincial a l'Estat Espanyol.
Resumen: Las pautas de nupcialidad por edad observadas en España durante la década de los ochenta pueden considerarse contrapuestas a las registradas durante la década de los setenta. Mientras que desde1980 la población se casa cada vez más tarde, de finales de los cincuenta a finales de los setenta se produjo un rejuvenecimiento de las pautas nupciales por edad. Como consecuencia, mientras quedesde inicios de la década de los ochenta hasta la actualidad se vienen registrando índices de intensidad nupcial en descenso, en los veinte años anteriores la intensidad de la nupcialidad fue entodo momento muy alta. Este estudio se centra en dos momentos en el tiempo como ejemplo de cada uno de estos dosmodelos nupciales, a saber: el período 1975/6, momento que marca el principio del fin de un patrón nupcial de alta intensidad y juventud en el calendario, y 1981, momento en que se inicia la inversión enla tendencia del calendario nupcial, que conducirá a unos índices de intensidad nupcial cada vez más reducidos. El estudio se pregunta por la extensión territorial de estos dos modelos nupciales en los dos momentos en el tiempo analizados. La metodología seguida se basa en las "tasas de primonupcialidad de solterosespecíficas por edad", a partir de las cuales se construye un indicador transversal de intensidad (el"Índice sintético de primeros matrimonios sobre solteros") y un indicador de calendario (la "Edad mediaa los primeros matrimonios sobre solteros"). A través de estos indicadores se obtiene la clasificación de los modelos de nupcialidad en España a nivel provincial.
Resumen: Nuptiality patterns in Spain during the eighties have followed contrasting trends compared to those registered during the seventies. From 1980 Spaniards are delaying marriage, while from the late fiftiesuntil the late seventies the trend indicated an earlier age at marriage. As a consequence, from the beginning of the eighties up until now nuptiality "quantum" is decreasing, whereas during the 1960s and1970s it was very high. This analysis focuses on two periods of contrasting nuptiality models. The 1975/6 period marked the beginning of the end of a nuptiality pattern characterised by very high "quantum" and early timing. Theyear 1981 year is characterised by a reversed trend in nuptiality timing which leads to more lower nuptiality levels. This study describes these nuptiality patterns for both periods at the provincial level. The methodology used consists of creating "age-specific first marriage rates", from which a cross¬sectional "quantum" indicator (the "Total Period Nuptiality Rate" -first marriages) and a timing indicator("Mean Age at First Marriage") are derived. The classification of nuptiality patterns at the provincial level is based on these two indicators.
Resumen: Les structures de la nuptialité par âge observées en Espagne pendant la décénie des années 1980contrastent avec celles enregistrés pendant les années 1970: Tandis que depuis 1980 la population se marie toujours plus tard, un rajeunissement de la structure de la nuptialité avait été observé entre la findes années 1950 et la fin des années des années 1970. En conséquence, les indices d'intensité du mariage sont en baisse depuis le début des années 1980, alors qu'au cours des huits annéesantérieures ils avaient toujours été plus élevés. Cette étude compare deux moments dans le temps où les modèles de nuptialité sont contrastés. L'année 1975/76 constitue le début de la fin du modèle matrimonial caractérisé par une forte intensité et un calendrier jeune. L'année 1981 est le moment à partir duquel s'initie le renversement du modèlematrimonial qui implique des indices de nuptialité toujours plus faibles. L'étude examine l'extension territoriale de ces deux modèles matrimoniaux à chaque période. Laméthodologie utilisée se base sur l'utilisation de taux de nuptialité par âges des premiers mariages, à partir desquels sont construits un indicateur d'intensité (le taux synthétique de nuptialité au premiermariage) et un indicateur de calendrier (l'âge moyen au premier mariage). Ces indicateurs sont ensuite utilisés pour classifier les modèles de nuptialité au niveau provincial.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Castellà
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 86
Documento: Working paper
Materia: Matrimoni ; Espanya



31 p, 526.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2018-02-22, última modificación el 2024-03-09



   Favorit i Compartir