Resum: |
Per considerar l'alimentació des d'una perspectiva global cal posar en relació dos elements: d'una banda, la població (en dinàmica de creixement arreu del planeta), i de l'altra, la capacitat de produir aliments (que depèn, al seu torn, de la disponibilitat de terres agrícoles i de la forma com aquestes es conreen). La muntanya de Montjuïc és un mirador privilegiat de la ciutat de Barcelona i del seu Port, via d'entrada tant de creuers com de tot tipus de mercaderies, entre les quals els aliments. L'anada i vinguda de vaixells i contenidors permet aproximar-se al funcionament del règim agroalimentari global, que resol la dicotomia entre població i producció d'aliments a través de la intensificació de l'agricultura i la internacionalització de les xarxes de distribució. Un model que va acompanyat d'importants conseqüències socials i ambientals: elevat consum energètic, degradació dels sòls, contaminació d'aigües, desplaçament de la petita pagesia, pèrdua de sobirania alimentària o erosió de la biodiversitat local, entre d'altres. |