Anàlisi i avaluació de l'impacte ambiental associat als abocaments incontrolats de Menorca
Checa, Dani
Hernando, Javi
Viaplana, Andreas
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Petit Boix, Anna, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2017
Descripció: 152 pag.
Resum: Els abocaments incontrolats són un problema actual a Menorca, amb els problemes ambientals, socials i econòmics que suposen en una illa declarada per la UNESCO com a reserva de la biosfera. És per això que aquest treball analitzarà l'impacte ambiental derivat dels abocaments incontrolats a Menorca, quantificant el número d'aquests i el grau d'afectació tant al medi ambient com a la societat més propera. Per tal d'aconseguir aquest propòsit s'ha creat una fitxa d'abocaments incontrolats, amb motiu de caracteritzar cada abocament incontrolat; conjuntament s'ha sondejat la població mitjançant l'elaboració d'una enquesta, i s'ha contrastat la percepció d'aquests amb la dels actors socials com ajuntaments i altres organismes responsables. Els resultats són més de 70 abocaments incontrolats, cada un caracteritzat i ubicat, i la percepció tant d'habitants com d'agents implicats en la gestió. Com a conclusions es pot extreure que els abocaments incontrolats es focalitzen als municipis més poblats, que no hi ha suficients mesures d'impediment a l'accés per llençar els residus, que en major part són residus de construcció, voluminosos, residus domèstics i restes de poda. Se sol abocar incontroladament en zones urbanes, destacant també els abocaments incontrolats a les zones forestals, i referent als impactes al medi es destaca el potencial perill d'incendi que poden provocar i propagar els residus. Socialment la percepció s'aproxima a la realitat tot i que l'estudi denota la falta de consciència social.
Resum: Los vertidos incontrolados son un problema actual en Menorca, con los problemas ambientales, sociales y económicos que suponen en una isla declarada por la UNESCO como reserva de la biosfera. Es por ello que este trabajo analizará el impacto ambiental derivado de los vertidos incontrolados en Menorca, cuantificando el número de estos y el grado de afectación tanto al medio ambiente como a la sociedad más cercana. Para conseguir este propósito se ha creado una ficha de vertidos incontrolados, con motivo de caracterizar cada vertido incontrolado; conjuntamente se ha sondeado la población mediante la elaboración de una encuesta, y se ha contrastado la percepción de éstos con la de los actores sociales como ayuntamientos y otros organismos responsables. Los resultados son más de 70 vertidos incontrolados, cada uno caracterizado y ubicado, y la percepción tanto de habitantes como de agentes implicados en la gestión. Como conclusiones se puede extraer que los vertidos incontrolados se focalizan en los municipios más poblados, que no hay suficientes medidas de impedimento al acceso para tirar los residuos, que en mayor parte son residuos de construcción, voluminosos, residuos domésticos y restos de poda. Se suele verter incontroladamente en zonas urbanas, destacando también los vertidos incontrolados en las zonas forestales, y en cuanto a los impactos en el medio se destaca el potencial peligro de incendio que pueden provocar y propagar los residuos. Socialmente la percepción se aproxima a la realidad aunque el estudio denota la falta de conciencia social.
Resum: Uncontrolled dumps are a current problem in Menorca, with the environmental, social and economic problems that it suppose on an island declared by UNESCO as a biosphere reserve. That is why this paper will analyze the environmental impact derived from uncontrolled dumps in Menorca, quantifying the number of them and the degree of impact on both the environment and the nearest society. In order to achieve this purpose, an uncontrolled dumps sheet has been created, in order to characterize each uncontrollable dump; the population has been probed through the elaboration of a survey, and their perception has been contrasted with that of the social actors as city councils and other responsible organisms. The results are more than 70 uncontrolled dumps, each characterized and located, and the perception of both inhabitants and agents involved in the management. As conclusions it can be drawn that uncontrolled dumps focus on the most populated municipalities, that there are not enough impediments to access to dispose of waste, which are mostly construction waste, bulky, household waste and pruning waste. Uncontrolled dumps are usually found in urban areas, also in the forest areas, and the impact on the environment highlights the potential fire hazard that can cause and spread waste. Socially, the perception approaches reality even though the study denotes the lack of social consciousness.
Nota: Aquest document conté originàriament altre material i/o programari només consultable a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
Nota: Aboca Safe (Grup de recerca)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Abocament incontrolat ; Residu ; Menorca ; Impacte ambiental ; Impacte social



Memòria
152 p, 7.2 MB

Article
12 p, 642.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2018-05-22, darrera modificació el 2023-03-16



   Favorit i Compartir