Cárceles de mujeres del novecientos. Una rutina punitiva secular
Hernández Holgado, Fernando (Universidad Complutense de Madrid)

Data: 2013
Resum: Aquest article analitza de manera general l'empresonament femení a Espanya al llarg del segle XX, a partir de l'anomenada galera, ja des del segle XVII, com a prototip nacional. Les característiques d'aquest model, diferenciat netament del masculí, podrien resumir-se en una especial rigorositat del tancament -en tant que prefiguració de l'extensió massiva del tancament penal punitiu- i en un particular èmfasi en la correcció-moralització socio-sexual de la dona delinqüent per obra dels agents religiosos. El treball descriu aquest recorregut, detenint-se en las reformes penitenciàries de la Segona República així com en la guerra civil i la postguerra, amb el creixement exponencial de presos d'ambdós sexes i la imposició d'un discurs penitenciari retributiu i redemptorista, de tradició catòlica militant.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Història de les dones ; Règim franquista ; Empresonament femení
Publicat a: Segle XX. Revista catalana d'història, Núm. 6 (2013) , p. 85-112, ISSN 2339-6806

Adreça original: https://revistes.ub.edu/index.php/segleXX/article/view/9960
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/SegleXX/article/view/274577


28 p, 223.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre d'Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID-UAB)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2018-06-06, darrera modificació el 2022-02-06



   Favorit i Compartir